Er det blodige oksekød sundhedsskadeligt?

Oksekød kan spises, selvom det er rødt. Det tages der højde for i anbefalinger om centrumtemperatur.

Det er en god idé at holde sig til de anbefalede centrumtemperaturer for kød. Også rødt kød kan være helt ok at spise.

?

Jeg spiser normalt kun gennemstegt kød, da jeg mener, det har langt bedre smag og er mere mørt end rødt kød. Nogle steder får man oksekød serveret, der er så rødt, at der løber rød væske ud, når man trykker med en gaffel på bøffen. Når man skal stege kød efter retningslinjerne, mener jeg, det skal op på 75 C? Men kan man alligevel få alt det sundhedsfarlige væk, når det ikke bliver varmet op til de 75 C.

Eigil Hansen

Svar fra Mia Kristensen

Her er det meget vigtigt at skelne: Taler vi om hakket kød eller hele kødstykker, f.eks. stege og bøffer? Hakket kød skal altid gennemsteges. Her er temperaturen vigtig og skal være minimum 70 C , da pakning i MAP (modificeret atmosfære) ændrer den temperatur, hvorved kødet ser gennemstegt ud, dvs. tjekker man blot kødsaften, vil den indikere, at kødet er gennemstegt ved en langt lavere temperatur. Når vi taler om hele udskæringer af oksekød, er der kun bakterier på overfladen af kødet, og man kan nøjes med at tilberede det på ydersiden.

Det vigtigste i forhold til spisekvaliteten er centrumtemperaturen, og her er oksekød typisk bedst, når centrumtemperaturen er omkring 60 C (afhængig af udskæring), hvilket svarer til rødt/rosa (også i kødsaft). Det er smag og behag, om man bedre kan lide smagen i det gennemstegte kød, da det har mindre »blodsmag«. For at undgå risiko for sygdommen toxoplasmose bør kød til gravide altid være gennemstegt.

Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Københavns Professionshøjskole. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.