Læserne skriver: Jeg kan ikke forstå, at en lille vare som karse skal komme fra Holland

Valget om Medlemmernes Mærkesag er i gang, og du kan være med til at bestemme, hvilken sag der skal stå øverst på Coops dagsorden i 2026. Vi har spurgt Samvirkes læsere, hvor meget de lokale varer skal fylde på hylderne, og hvad der skal til for at vælge dansk og lokalt frem for udenlandske varer

I vores nyhedsbrev har vi bedt jer om at skrive, om I foretrækker at købe danske og lokale varer, og hvad der skal til for at hjælpe jer med at vælge lokale varer frem for andre. I ønsker bl.a. sæsonbestemte grøntsager, større støtte til den lokale produktion og danske flag på varerne, Her er et udpluk af jeres svar.

Hvad sker der, hvis jeg stemmer på mærkesagen Mere dansk og lokalt?

Når du vælger Mere dansk og lokalt som mærkesag, vil vi arbejde for, at endnu flere danske og lokale varer får plads på hylderne.

Danmarks selvforsyning er udfordret. Udenlandske varer er ofte billigere, og danske producenter kæmper med svære vilkår for at kunne levere til butikkerne. Vi vil arbejde videre på at styrke samarbejdet med danske, lokale og regionale producenter.

Sydesalt og storbyhonning er en del af Danmarks spisekammer. Test din viden om mad og drikke fra landets lokale afkroge i denne quiz

Hver måned besøger Samvirke lokale produktioner i Danmark for at få et indblik i, hvordan varerne på hylderne bliver til - og for at møde de mennesker, hvis liv er viet til at producere og levere netop den vare, de er kendt for.

Økologiske tomater fra Fyn 

I Gartneriet Markhaven på Fyn dyrker Klaus og Jytte 800 tons økologiske tomater om året – direkte i jorden og med respekt for naturen, menneskene og smagen. Hos Markhaven Gartneri går regenerativ dyrkning og arbejdsglæde hånd i hånd. 

”Vi fremstiller vores egen kompost på gården, hvor vi også planter skov og udvider naturarealerne omkring vores søer for at skabe stor artsrigdom. Det betyder, at vi i løbet af årene har eksperimenteret med mange forskellige måder at gøre det på. Nu har vi fundet den mest bæredygtige måde, hvor planterne får næring fra 100% organisk materiale,” forklarer Klaus Søgård, der sammen med sin kone, Jytte Bach, driver Gartneriet Markhaven på 42. år.

Irmas Flødeboller fra Avedøre Holme 

Historien med flødebollerne fra Irma begyndte egentlig som et weekendprojekt, hvor Irma ønskede at have noget ekstra godt til weekend­sortimentet. Og valget faldt på Svend Michelsens flødeboller.

”Flødebollerne blev et kæmpehit. Altså, de solgte ud hver weekend. Irma ringede gang på gang og ville have os til at levere flere. Vi kunne slet ikke følge med og nå at lave flødeboller til det weekendformat, fordi det simpelthen var så populært. Så hvad der startede som lidt godt til weekenden, endte som en fast vare i sortimentet hos Irma,” siger Nicolas Dorff. 

Han er tredje generation i Svend Michelsen Chokolade, hvor Irmas flødeboller bliver håndlavet af uddannede konditorer. Og på trods af Irma-nedlukning kan Nicolas Dorff fortælle, hvordan flødebollerne i dag har bredt sig til flere Coop-butikker over hele landet. 

Thise Græsmælk fra Himmerland 

Respekten for dyrene, markerne og naturen er i hovedsædet på den økologiske gård Hvanstrup i Himmerland, hvor Torsten Wetche årligt producerer 500.000 liter Thise græsmælk. For hvorfor proppe køer med kraftfoder, når de er skabt til at spise græs?

"Det handler om at leve i, med og af naturen - og ikke imod den," siger Torsten, mens han sætter gummistøvlerne i det våde græs - og kursen mod køernes hjemmebane. Siden 2017 har Torsten produceret græsmælk - en sjældenhed i Danmark, men hverdag i lande som Irland, USA og New Zealand. Herhjemme er han blot en af tre landmænd, der leverer mælk fra køer, som udelukkende lever af græs, til Thise Mejeri. 

Læs mere om