Se stegetider og centrumtemperaturer for mørbrad, bøf og andre populære stykker fra ko og kalv

Stegetid og centrumtemperatur kan være afgørende for, om dit kød er mørt og lækkert eller tørt og trevlet. Kød fra ko og kalv holder mest på saften, hvis det ikke saltes for hårdt før tilberedning, og så er langtidsstegning ved lave temperaturer faktisk den bedste garanti for et mørt og saftigt resultat. Husk, at kød i mindre stykker (og i særdeleshed hakket kød) har været mere udsat for bakterieudvikling. Her kan du se stegetid og stegetemperatur for en række forskellige udskæringer af ko og kalv.

Mindre stykker kød

Mindre stykker kød

Wokstrimler af oksekød

Brunes hurtigt på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme. Samlet stegetid: 1 til 1 1/2 minut. 

Bøf, schnitzel og kotelet

Bøf, schnitzel og kotelet

Det kan være svært at blive enige om den præcise temperatur på en hhv. rød, rosa og gennemstegt bøf, men følgende kan bruges som rettesnor: 

Rød: Centrumtemperatur 54-55 C

Rosa: Centrumtemperatur 56-58 C

Gennemstegt: Centrumtemperatur 59-63 C

Bøf af mørbrad eller filet, 2 cm

Brunes 1 minut på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme:

1 til 1 1/2 minut på hver side, hvis bøffen skal være rød.

2 til 2 1/2 minut på hver side, hvis bøffen skal være rosa.

3 til 3 1/2 minut på hver side, hvis bøffen skal være gennemstegt.

Samlet stegetid: 4-5 minutter ved rød, 6-7 minutter ved rosa, 8-9 minutter ved gennemstegt bøf. 

Medaljon af tyksteg eller mørbrad, 3 cm

Brunes 1 minut på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme:

2-3 minutter på hver side ved rød. 

3-4 minutter ved rosa.

5-6 minutter på hver side ved gennemstegt medaljon.

Samlet stegetid: 6-8 minutter ved rød, 8-10 minutter ved rosa, 12-14 minutter ved gennemstegt medaljon.

Schnitzel af kalvekød, 1 cm

Brunes 1 minut på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme:

1 minut på hver side, hvis schnitzlen skal være rosa.

2 minutter på hver side, hvis schnitzlen skal være gennemstegt.

Samlet stegetid: 4 minutter ved rosa, 6 minutter ved gennemstegt schnitzel.

Kalvekotelet, 2 cm

Brunes 1 minut på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme:

2-3 minutter på hver side, hvis kalvekoteletten skal være rosa.

3-4 minutter på hver side, hvis kalvekoteletten skal være gennemstegt.

Samlet stegetid: 6-8 minutter ved rosa og 8-10 minutter ved gennemstegt.

Tournedos af mørbrad af oksekød, 3-4 cm

Brunes 1 minut på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme:

2-3 minutter på hver side, hvis tournedosen skal være rød.

3-4 minutter på hver side ved rosa.

5-6 minutter på hver side ved gennemstegt.

Samlet stegetid: 6-8 minutter ved rød, 8-10 minutter ved rosa, 12-14 minutter ved gennemstegt tournedos.

Hakket oksekød

Hakket okse- eller kalvekød

Hakkebøf, 2 cm

Brunes 2 minutter på hver side ved høj varme. Skru ned og steg ved god varme bøffen 9 til 10 minutter på hver side. Samlet stegetid 18-20 minutter. En gennemstegt hakkebøf har en centrumtemperatur på 70 C.

 

Stege af ko og kalv

Stege af ko eller kalv

Husk, at hvis du lader stegen hvile, når den er færdig i ovnen, vil centrumtemperaturen stige. Temperaturerne angivet herunder er for det færdige kød. 

Hel oksemørbrad

Brunes på en varm pande på alle sider. Steges cirka 25 minutter ved 180 C, til den når en centrumtemperatur på:

50 C ved rosa/rød

57 C ved medium

Hel okse- eller kalvefilet

Brunes på en varm pande. Sættes i 150 C varm ovn i 30-60 minutter afhængig af størrelsen og indtil centrumtemperaturen er:

55-60 C ved rosa/rød

62-65 C ved gennemstegt



Roastbeef

Brunes på alle sider 6-8 minutter i alt i en tykbundet gryde. Tilsæt lidt vand og evt. krydderier og lad stegen stege ved svagere varme i 20-25 min., til den har en centrumtemperatur på:

52 C ved rosa/rød

58 C ved medium

Culotte

Brunes af på en varm pande i 5 minutter på hver side. Steges 45-60 minutter i ovnen ved 150-160 C til en centrumtemperatur på:

57 C ved rosa/rød

63 C ved mediumstegt