Er danskvand dårligt for tænderne?

Danskvand skader ikke tænderne, fortæller Ulla Pallesen, der er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet. Om du vælger vand med eller uden brus, gør altså ingen forskel for dine tænder. Samvirke afliver en sejlivet myte.

Danskvand er ikke en bisse mod dine tænder.

Kulsyre skader ikke tænderne

Når du drikker danskvand, tror du måske, at det er dårligt for dine tænder. Du læser på etiketten, at der er kulsyre i, og al syre er da dårligt for tænderne, ikke?

Nej, lyder det korte svar fra Ulla Pallesen, der er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Pas på tændernes emalje

Har du drukket saft, sodavand, juice eller andre syreholdige drikke, både light og med sukker, bør du vente cirka 1 time, før du børster dine tænder. 

Ellers kan du risikere at børste noget af den ætsede emalje væk. Emalje er det beskyttende lag yderst på dine tænder. Har du drukket danskvand med eller uden citrus, kan du børste dine tænder med det samme.

Det er også altid en god idé at skylle munden med vand, efter du har drukket saft, sodavand eller juice. Vent dog stadig 1 time, før du børster tænder. 

Kilde: Ulla Pallesen, overtandlæge, Tandlægeskolen ved KU

»Du kan drikke alt det danskvand, du har lyst til. Kulsyre skader ikke tænderne,« siger hun.

Danskvand ætser ikke dine tænder

Ulla Pallesen refererer til en undersøgelse, der har vist, at kulsyre ikke ætser tænderne – modsat den syre, ofte frugtsyre, der eksempelvis er i sodavand, saft og juice.

Laver du danskvand i en SodaStream eller et lignende produkt, skader kulsyren, der skaber den boblende effekt, heller ikke.

Danskvand med citrus er også o.k.

Du kan også roligt drikke danskvand med citrus, for den smag af citrus, som findes i danskvand, kommer fra et smagsstof og ikke fra frugtsyre. 

Vælger du en mere »naturlig« løsning ved at lægge en skive citron i danskvand, ringer alarmklokkerne heller ikke.

»Det er bedst at undlade at komme citron i, men en skive citron i en kande vand eller danskvand skader ikke,« siger overtandlæge Ulla Pallesen.

Læs mere om