Din søvn har 4 faser

I løbet af en nattesøvn kommer du igennem 4 forskellige faser flere gange. Det er derfor, du nogle gange vågner frisk og andre gange næsten ikke kan stå op. Lær mere om de 4 faser her.
Mand ligger med kun fødderne i sengen.

De fleste bliver liggende i sengen, når de i løbet af natten kommer igennem de 4 søvnfaser.

Søvnen foregår i cyklusser 

I løbet af en nat kommer du igennem 4 eller 5 søvncyklusser, som indeholder nogle eller alle af søvnens faser. Faserne varer i gennemsnit mellem 70 og 120 minutter, og din dybe søvn er oftest i de første cyklusser i starten af din søvn. Sidst i din søvn springer du oftere direkte til den lettere søvn.

Det lyder måske lidt kompliceret, så vi kan dele faserne op i 2 dele. Fase 1-3 kaldes NREM (Non Rapid Eye Movement) og fjerde fase hedder REM (Rapid Eye Movement). Det betyder ganske enkelt, at dine øjne ikke bevæger sig noget særligt i de første 3, men ganske hurtigt i den sidste fase – det kommer vi ind på senere.

Øjenbevægelserne er dog bare de ydre tegn, og de er ikke slet så interessante som de indre, så lad os se lidt på dem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Søvnens første fase

Lige før du falder i søvn, sover du ikke overraskende meget let. Det er her, du kan opleve fornemmelsen af at falde, vågne af små lyde, og at drømmen flyder sammen med virkeligheden. Musklerne begynder at slappe af, og du kan godt opleve at spjætte med arme og fødder – hvilket også kan vække dig, irriterende nok.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Søvnens anden fase

Nu falder du helt i søvn og kropstemperaturen falder, ligesom din puls, og dit åndedræt bliver langsommere. Du sover stadig forholdsvist let, men denne fase udgør omkring halvdelen af et voksent menneskes samlede søvn.

Søvnens tredje fase

Den sidste NREM-søvnfase kaldes også den dybe søvn. I fase 3 restituerer kroppen. Blodtrykket falder, og åndedrættet og pulsen er her langsomst og mest regelmæssig. Blodet strømmer til musklerne og hjælper med at lade dem opbygge på ny, og hjernen får styr på alle de tanker og indtryk, den har oplevet i løbet af dagen. Bliver du vækket i denne fase, føler du dig forvirret og fortumlet i flere minutter.

Søvnens fjerde fase

Så når vi til REM-søvnen, hvor øjnene kommer på arbejde. Denne fase udgør cirka en fjerdedel af søvnen, og det er i denne fase, du drømmer mest. Man mener, at øjnene bevæger sig, fordi de følger med i de oplevelser, du har i drømmene. Heldigvis kører hjernens aktivitet - for langt de fleste i hvert fald - uden om din krop, så du bliver liggende i sengen, mens du flyver i ballon (eller hvad du ellers kan finde på i hovedet i løbet af natten). I denne fase mener man også, at dine minder bliver lagret. Du når typisk igennem denne fase 3 eller 4 gange i løbet af en fuld nattesøvn.

Læs mere om