Få en bedre søvn
Sol dig i morgenlyset
Solens stråler påvirker dit indre ur i så høj grad, at du kan bruge sollyset til at nulstille din døgnrytme.
Hvis du er b-menneske og har svært ved at stå op om morgenen, kan det skyldes, at du har en ”forsinket” døgnrytme.
Dette kan du lave om på, hvis du tvinger dig selv tidligt op og prøver at få så meget sollys som muligt mellem klokken 6 og 8 om morgenen.
Det klare lys om morgenen er med til at sænke kroppens produktion af søvnhormonet melatonin, og kan derfor være med til at nulstille din døgnrytme.
Træn regelmæssigt
Regelmæssig træning er godt for dit helbred og er med til at give en bedre søvn.
Forskning peger på, at træning tre gange om ugen mellem klokken 17 og 19 bevirker, at man får en sundere søvn. Det kan også være med til at løsne op for stress efter en lang arbejdsdag.
Dog bør man ikke træne inden for to til tre timer før sengetid, da man derved risikerer, at der er for meget gang i kroppen til, at man kan falde i søvn.
Hold igen med kaffen
Især om aftenen bør man holde sig fra de koffeinholdige drikke, da det er med til at forstyrre din nattesøvn.
Ligeledes bør man ikke drikke alkohol, selv om det kan virke som om, at man får lettere ved at falde i søvn efter en øl eller et glas rødvin.
Forskning har vist, at alkohol blandt andet påvirker den dybe REM-søvn og gør, at man føler sig mindre udhvilet efter søvnen.
Hiv stikket ud
Sluk for fjernsynet, luk computeren ned og dæmp lyset. Det stærke lys fra skærme og lignende stimulerer hjernen, og lader den ikke slappe af og forberede sig på sengetid.
Brug et varmt bad til at hjælpe dig med at slappe af. Forskning viser, at et lille skifte i kroppens temperatur er med til at signalere, at det er ved at være sengetid.
Indret et søvntempel
Soveværelse bør kun bruges til to ting: søvn og sex. Sørg for at holde temperaturen i soveværelset nede, fjern alt, der kan minde dig om dit arbejde eller lignende og på den måde virke stressende.
Det er vigtigt, at man forbinder ens soveværelse med søvn.
Hvis man ikke kan falde i søvn, bør man gå ind i et andet rum, læse en bog, og når man føler sig træt, gå tilbage til soveværelset.
Gem dit vækkeur, så du ikke kan se det
De fleste kender til, at man ligger og drejer sig og kigger på vækkeuret, og ikke føler man får nok søvn.
Men mange sover faktisk, vågner et kort øjeblik, kigger på uret, og falder i søvn igen, for derefter at vågne senere og kigge på uret, og derfor fejlagtigt føle, de ikke har sovet.
Derfor bør man stille sit vækkeur sådan, at man ikke kan se det, når man ligger i sengen.
Hold dig til en fast døgnrytme
Prøv at holde en konstant døgnrytme, også i weekenderne, hvor det ellers kan være fristende at prøve at indhente noget af den søvn, man savner fra hverdagene.
Forskning har vist, at det er afgørende for en sund døgnrytme, at man står op og går i seng nogenlunde samme tid alle ugens dage.
Endda langt mere vigtigt for helbredet end, hvad tid man går i seng.