Dækker forsikringen, hvis der går ild i batteriet på min elcykel?

Adskillige batterier på elcykler bryder hvert år i brand, og brandene er svære at slukke. Har du indboforsikring, er du godt dækket, hvis uheldet er ude. Læs også de gode råd til, hvordan du oplader batterier mere sikkert
Batteri sidder under bagagebærer på elcykel

Kortslutning i batteriet på en elcykel har været årsag til adskillige brande. Har du en indboforsikring, er du som udgangspunkt godt dækket

Batterier skyld i flere brande hvert år – og de er svære at slukke

Danskerne har taget elcyklerne til sig. På få år er antallet af cykler med batterihjælp til pedalatleten steget med mange tusinder. Flere elcykler betyder også flere ulykker med elcykler. Ulykkerne sker især i trafikken, men de mange elcykler har også betydet, at der opstår flere brande, hvor kortslutning af batteriet på en elcykel er årsagen, viser en kortlægning af batteribrande, Beredskabsstyrelsen har foretaget.Har du en elcykel, skal du ikke gå grund med konstant frygt for, at batteriet bryder i brand. I perioden 2018-2021 var elcykler årsag til 21 brande, viser kortlægningen.  Blandt andet brændte 2 bygninger ned på Als, efter at batteriet på en elcykel brød i brand.En batteribrand kan være voldsom, og dermed også svær at slukke. I mange tilfælde har man brugt specielt slukningsudstyr og pulver til batteribranden, men i få tilfælde kan masser af vand også bruges til at slukke branden.  

 

Der var i 2021 mindst 340.000 elcykler i Danmark
Danmarks Statistik

Forsikringen dækker, hvis der går ild i batteriet

Er du så uheldig, at der går ild i batteriet på din elcykel, dækker din forsikring i udgangspunktet skaderne, fortæller Anne Garde Slothuus, der er ekspert hos Forsikringsoplysningen, hvor forbrugere kan skrive ind med spørgsmål om forsikringer. Et af de spørgsmål, hun har fået, handler om, hvordan man er dækket, hvis der går brand i en elcykel:»Som udgangspunkt dækker din indboforsikring, hvis der går ild i batteriet på din elcykel. Forsikringen dækker også, selvom elcyklen står på dit arbejde eller ude foran supermarkedet. Forsikringen dækker dog ikke, hvis du handler groft uagtsomt eller med forsæt. Så du kan risikere, at du ikke er dækket, hvis du eksempelvis kan se, at det ryger fra batteriet, og du alligevel stiller cyklen med batteriet monteret ind i garagen,« fortæller Anne Garde Slothuus.Tager du batteriet fra elcyklen med ind i dit hus for at genoplade det, bør du tænke over, hvor og hvordan du oplader batteriet:»Man bør ikke oplade batteriet i sofaen eller tæt på andet brandbart materiale som f.eks. aviser eller blade. Og man bør heller ikke lade batteriet op lige ved indgangsdøren, så man risikerer at afskære beboerne muligheden for at komme ud, hvis uheldet skulle være ude,« fortæller Anne Garde Slothuus.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan mindsker du risikoen for brand i en elcykel

Et batteri til en elcykel kan blive ustabilt, hvis det udsættes for fugt, frost, eller hvis det bliver for varmt, eller der sker skade på batteriet. Batterier kan også blive ustabile, hvis de aflades helt eller kortslutter, eksempelvis ved at man bruger den forkerte oplader.

Sørg derfor for, at batteriet ikke løber helt tør for strøm, brug kun den originale oplader, og tag forbi cykelhandleren, hvis der sker skade på batteriet.

Kilde: Ingeniøren