Corona: Sådan skal du lufte ud for at mindske risikoen for smitte

Husk at lufte ud – det mindsker risikoen for at blive smittet med corona. Men hvor længe og hvor meget skal man lufte ud? Og er der forskel på, hvor meget du bør lufte ud, når du er alene, i forhold til hvis du har haft nogen på besøg?

Corona smitter gennem partikler, som ender i luften, hvis en smittet ånder, hoster eller nyser. Når du lufter ud, fortynder eller udskifter du luften i rummet og mindsker dermed risikoen for smitte.

Gennemtræk er godt, når du skal lufte ud

Luft ud, det mindsker risikoen for at blive smittet med corona. Sådan lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen.

Selvom det er koldt udenfor, er det vigtigt at lufte godt ud i løbet af dagen. Mange af os bruger langt mere tid derhjemme, end vi gjorde før corona – og nu er det endda vinter, så måske bruger du endnu mere af din tid indendørs.

 

Udluftning er altid godt, men under pandemien er udluftning endnu vigtigere, så eventuelle dråber med coronavirus ikke får lov at hænge i luften – det kan nemlig øge risikoen for at overføre coronasmitte, hvis en person er smittet, og andre ikke er.

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man flere gange om dagen laver gennemtræk i 5-10 minutter ad gangen – med den korte tid får du skiftet luften i rummet, og samtidig undgår du, at gulve, møbler og vægge bliver så kolde, at det tager lang tid (og bruger meget energi) at varme dem op igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Luft også ud, når gæsterne er gået

Hvis du har haft besøg, er det en ekstra god idé at være opmærksom på udluftningen – her anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at du laver gennemtræk, efter gæsterne er gået, så du ikke går rundt i den samme luft, hvor der eventuelt kan være smittedråber i.

 

Hvis du sidder i et rum med andre over længere tid, er det også en god idé at sørge for at lufte ud med jævne mellemrum; for eksempel en gang i timen. Så sørger du for, at luften bliver skiftet ud, og at eventuel smitte får så dårlige muligheder som muligt.