Corona: Her skal du gøre mere rent for at mindske smitterisikoen

Gør rent lidt hyppigere derhjemme, og vær særligt opmærksom på kontaktfladerne, hvor der er mange berøringer i løbet af en dag. Lars Münter, der er sekretariatschef hos Rådet for Bedre Hygiejne, giver gode råd til, hvordan du skal gøre rent, hvis du vil mindske risikoen for at sprede coronavirus eller blive smittet med influenza og andre sygdomme

Vær særligt opmærksom på de steder, mange rører, når du gør rent, lyder anbefalingen fra Lars Münter fra Rådet for Bedre Hygiejne.

Gør rent oftere end normalt

Rengøring med vand og rengøringsmiddel er et vigtigt skridt, hvis du vil mindske risikoen for at overføre smitsomme partikler og mindske risikoen for at blive syg af coronavirus. Samtidig er hyppig og grundig rengøring med til at sikre, at de smitsomme viruspartikler ikke spredes til andre.

 

Samvirke har spurgt Lars Münter, der er sekretariatschef hos Rådet for Bedre Hygiejne, om, hvordan man skal gøre rent:

 

»Aftørring og rengøring af alle flader er vigtigt. Sagt ultrakort, så er alle slags håndtag et særligt opmærksomhedspunkt, når du gør rent. På håndtag, som mange rører, kan man afsætte virus, som den næste, der rører håndtaget, så får på hænderne.«

 

Når du gør rent, så husk især:

  • Håndtag eller greb på køleskabet
  • Håndtag og greb på skuffer og skabe
  • Grebene på dine vandhaner i køkkenet og på badeværelset
  • Fjernbetjeningen
  • Knapper på hvidevarer og andre elektroniske apparater, du bruger 

Er du hjemme med familien i disse dage, er det endnu vigtigere, at du husker at gøre rent mere, end du plejer, hvor huset eller lejligheden står tom mange timer om dagen, lyder rådet fra Lars Münter. Der bliver mere beskidt og afsættes flere partikler, jo mere du er hjemme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæbe ødelægger virus

Indholdsstoffer i almindelig sæbe og rengøringsmiddel ødelægger viruspartikler. En viruspartikel har en fedtmembran, og den ødelægges af stoffer i sæbe. Når fedtmembranen i vira ødelægges, går virusset i stykker og kan ikke længere smitte. Det er derfor, hyppig håndvask og jævnlig rengøring mindsker smittespredning.

Kilde: Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge ved Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital til JyllandsPosten.

Skal man også bruge sprit, når man gør rent?

Bruger du sæbevand, der er blandet efter doseringsvejledningen på flasken, er der ikke grund til også at bruge sprit på de samme flader. Både sæbe og sprit ødelægger membranen i viruspartiklen, og er du grundig med vand og sæbe, er der ingen grund til også at spritte for eksempel dit køkkenbord af.

Sørg for god håndhygiejne, når du kommer hjem

Vask hænder, straks du kommer hjem, lyder rådet fra Lars Münter:

 

»Vask hænder med sæbe i mindst 20 sekunder, når du kommer hjem. Sæt gerne en reminder på døren, så alle husker det, når de træder ind. På den måde undgår du at afsætte eventuelle viruspartikler af i dit hjem.«

 

Ud over håndvask peger Rådet for Bedre Hygiejne på, at det er vigtigt, at du også husker de generelle gode råd derhjemme:

  • Skift håndklæder hyppigt og helst dagligt, hvis I er flere, der bruger samme håndklæde
  • Skift viskestykker hver dag
  • Skift karklud mindst én gang om dagen