Corona: Må man bruge håndsprit, når man gør rent?

Dørhåndtag og overflader, som du ofte rører ved, skal tørres af jævnligt for at mindske risikoen for smitte med coronavirus, lyder de officielle råd. Har du ikke vand og sæbe til rengøring, kan du bruge desinficerende spray – men kan man bruge håndsprit?

Håndsprit indeholder glycerol, som gør overfladerne fedtede, hvis du tørrer af med håndsprit. Fedtede overflader tiltrækker virus og bakterier - så drop håndsprit til rengøringen.

Gør rent ofte

Coronavirus kan overleve på overflader i flere timer og i nogle tilfælde i dagevis. Levetiden afhænger blandt andet af overflade, og hvor aktivt virus var, da det blev afsat.

 

For at forebygge smitte med coronavirus bør du huske rengøringen derhjemme. Du bør tørre overflader af og rengøre gulve hver uge, ligesom badeværelset bør rengøres mindst en gang om ugen.

 

En række overflader og steder, hvor mange rører, bør du gøre rent hver dag:

  • Fjernbetjening
  • Mobiltelefon
  • Knappen på toilettet
  • Dørhåndtag
  • Tablets
  • Stikkontakter og afbrydere
  • Låger og greb på skabe og skuffer
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug ikke håndsprit til desinfektion af overflader!

Sprit kan bruges til at gøre en lang række vira inaktive – herunder coronavirus. Derfor kan sprit være en god idé til hurtig rengøring af overflader, hvis du ikke har en spand med rengøringsvand og en klud med dig.

 

Men du skal ikke bruge håndsprit til rengøring! Håndsprit indeholder typisk glycerol, der har fugtgivende, blødgørende og fugtbevarende egenskaber – på den måde mindskes risikoen for tørre hænder, når du bruger håndsprit.

 

Ulempen er dog, at glycerol er med til at gøre håndsprit fedtet. Bruger du håndsprit til rengøring eller desinfektion af overflader, lægger du et fedtet lag, der hvor du bruger håndspritten. Fedtstofferne kan binde partikler og virus – og så opnår du det modsatte af, hvad du ville. Du øger mængden af virus på en overflade.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan man desinficere med husholdningssprit?

For at husholdningssprit kan virke desinficerende, skal overfladen, du tørrer af, være fugtig i mindst 1 minut. Husholdningssprit er meget flygtigt og fordamper nemt, og derfor kan du ikke bruge husholdningssprit direkte fra flasken, hvis du vil desinficere en overflade.

 

Du kan bruge husholdningssprit til at desinficere, hvis du først blander det med vand. Brug 1 del vand til 4 dele husholdningssprit. Vandet, du har tilsat, er med til at sikre, at spritten tørrer langsommere ud, og desinfektionen af overfladen er mere effektiv.

Læs mere om