8 børn fortæller om skældud

De voksne ligner røde drager, når de skælder ud. Børn fortæller, hvordan deres hjerter banker langsommere og deres hjerneceller bliver kede af det, når de voksne spærrer øjnene op, tager pegefingeren frem og skriger: FANDENS

 

»Vi krammer, når vi er gode venner igen. Det føles godt,« siger Nikolai, 8 år, 3. klasse

Har du prøvet at blive skældt ud?

Ja, mange gange. Sidst jeg blev skældt ud, var, fordi jeg ikke gad at gå i skole, fordi jeg ikke måtte få min iPad med. Min far og min mor skældte ud. Jeg kom til at slå min mor, det var ikke med vilje, og så blev hun virkelig sur på mig. Hun begyndte at stampe i gulvet og sige, det skal du ikke gøre. Når de skælder ud, begynder de at råbe. Det føles rimelig dårligt. De siger »fandens«, »det må du ikke gøre nogensinde igen« og »du skal i skole«. Så tager de min iPad, hvis jeg ikke hører efter. Det bryder jeg mig bare ikke om. I stedet for at tage min iPad, kunne de sige, at jeg skulle tidligere i seng, for jeg hader, når de tager min iPad, for de tager den altid i en uge. Jeg ville hellere have, at de sagde, at jeg ikke måtte lege med min bedste ven i én dag.

Hvordan kan du se, at dine forældre skælder ud?

Min far begynder at råbe og løber efter mig, når han er sur. Han er meget rød i hovedet. Min mor er også lidt rød i hovedet, og så tager hun fat i mig, så ved jeg bare, hun er sur. Jeg kan mærke i hjertet, når jeg bliver skældt ud, det begynder at banke langsommere, og så får jeg også ondt i halsen. Når min far har sovet i en dag, så glemmer han nærmest alt det, der skete dagen før. Det er godt. Tiden heler alle sår, og nogle gange siger jeg også undskyld til min far. Vi krammer, når vi er gode venner igen. Det føles godt.

Får du skældud i skolen?

Min sidemakker i skolen skælder meget ud, hun bliver ved med at råbe ad mig, bare jeg siger noget. Hun har kun en enkelt chance, ellers kommer der krig inde i hende, og hun begynder at råbe op, fordi hun har en meget kort lunte. Det føles ikke så godt, når hun skælder ud, men alligevel kan jeg godt holde det ud, fordi hun ikke kan tage min iPad. 

Hvem skælder ikke ud?

Min vens mor og min mormor og morfar skælder ikke ud. Mormor og morfar siger bare: »Stop lige med det der«. De behøver ikke at skælde ud, fordi jeg stopper, når de siger stop. Min mormor og morfar er lidt ældre, så dem kan jeg løbe fra, men det ville være synd, hvis de skulle til at råbe ad mig.

Alva

Alva

 

»Jeg græder, når min mor bliver sur,« siger Alva, 5. år, 0. klasse 

Hvornår får du skældud?

Når jeg tegner på noget, man ikke må tegne på – en computer eller et skab. Jeg tegnede med orange på en stol. Så blev min mor sur. Det var ikke sjovt, det var kedeligt, og jeg blev ked af det. Jeg græd, fordi hun var sur, og jeg kunne ikke lide, hvordan hun snakkede. Hun skældte mig ud. 

Hvordan kan du se på din mor og far, at de skælder ud?

Deres øjne bliver store. Deres mund er sur. (kniber læberne sammen og trækker mundvigene lidt nedad, og hun sætter sine knyttede hænderne i taljen, red.). Eller sådan her (folder armene over brystet). Og øjenbrynene tager de ned. De har sådan en sur, høj stemme.

Hvornår er det okay at få skældud?

Hvis man gør en stor ting. Ligesom hvis man tegner på en stol. Når man bare laver en lille bitte prik på noget hvidt, man ikke måtte, så skal man ikke have skældud.

Hvad skal voksne gøre i stedet for at skældeud?

Bare sige, at det må man ikke. Fordi så bliver børn ikke kede af det.

 

»De voksne ligner drager, når de skælder ud,« siger Halden, 9 år, 3. klasse.

Hvordan ser de voksne ud, når de skælder ud?

De ser ud som om, de får drageskind, fordi de er så sure, at de ser ud som en rød drage. Min far vokser, når han tager min magt. Det mærkes som om, mine hjerneceller bliver kede af det. 

Hvad kan du gøre for ikke at få skældud?

Det er umuligt. 

Kender du nogen, der ikke skælder ud?

Nej, alle skælder ud. Min mormor og morfar skælder ikke lige så meget ud. De er rarere, fordi de gør det ikke på en så skarp måde. De advarer mere, men der er lidt skældud over det. 

Hvornår får du mest skældud?

Jeg bliver meget skældt ud om aftensmaden, fordi man ikke må have albuerne på bordet, og glasset skal være på højre side. Der er rigtig mange regler, fordi min far er englænder. Så knipser min far på mine albuer, og det gør ondt, og så ser han sur ud. Jeg siger ikke noget tilbage, fordi han er højere og stærkere. 

Hvordan bliver I gode venner igen?

Vi hygger med et glas te og spiller kort. Så forsvinder det røde, og de taler normalt igen.

Er der noget godt ved skældud?

Nej. Jo faktisk lidt. Det hjælper en, så man ved, at det er en fejl, at man gør det. Men man kan jo bare advare i stedet for. De skal være søde og ikke skrige det. I det hele taget må de voksne ikke skælde ud, de skal bare advare og sige fy fy. Fordi det er ikke sjovt at blive skældt ud, og man lærer slet ikke noget. Fordi man bliver bare ked af det, når man bliver skældt ud.

Saxo

Saxo

 

»De voksne burde bytte de stride ord ud med blødere ord,« siger Saxo, 8 år, 2 klasse. 

Fortæl om engang, hvor du fik skældud?

Jeg vidste, at jeg ikke måtte få et nyt løbehjul, så længe jeg havde det gamle. Men mit løbehjul var vildt dårligt. Der var en stemme inde i mit hoved, der sagde: »Smadr det, smadr det«. Så var der en anden stemme, der sagde: »Din mor og far bliver sure«. Men smadrestemmen vandt desværre. Så kom jeg sten ind i kuglelejerne, kørte det gennem sand og mudder og ridsede det op ad mursten og satte en skovl mellem hjulet og bremsen, så der kom sådan nogle hakker ned i hjulet. Da min far hentede mig, knirkede løbehjulet, og så sagde far: »Hvordan kan det være?« Og så gav jeg den lange forklaring, for jeg ved, at den ærlige vej er bedst. Min far sagde, at han ikke var sur eller irriteret, men han lød meget sur. Jeg kender hans stemme, når han lyder sur. Der var ikke så god stemning resten af dagen.

Hvordan kan man se på de voksne, at de skælder ud?

På ansigtsudtrykket, og nogle gange er der lige ved at falde tårer ud af deres øjne, fordi de også bliver lidt kede af det. Der kommer sådan et ekstra lag væske uden på øjet, og nogle gange ligner det lidt hundeøjne. De råber også mere, når de skælder ud, end når de snakker. Og så er det bare noget, man kan føle, når de er sure. Det føles selvfølgelig ikke rart. Jeg siger selvfølgelig undskyld, men så siger min mor: »Jeg er ligeglad med, om du siger undskyld, bare du tænker over det«. Og det er jo det, skældud handler om: Man skal tænke over det. Jeg synes helt bestemt, at man skal tænke over det. Og det må jeg indrømme, at jeg ikke er så god til. Men jeg er blevet bedre til det.

Hvad kunne de voksne sige i stedet for?

De kunne lave de stride ord om til nogle lidt blødere ord og tale i et andet toneleje. Jeg bliver bare pisket mere op og bliver mere sur, når jeg får skældud. Det hjælper overhovedet ikke. Men min mor og far er okay gode til det.

 

»Man føler på en måde, at ens forældre ikke kan lide en,« siger Silje, 10 år, 5. klasse 

Hvornår fik du sidst skældud?

Det var i timen, hvor jeg kastede en seddel til en af mine bedste veninder. Det måtte jeg ikke. Det var en seddel, om vi skulle gå i klub sammen. Det blev opdaget, fordi der er sådan en lærer, der holder meget øje med ting, og hun er rigtig skarp, og vi får skældud over nogle ting, man måske ikke burde få skældud over. Hun har sådan et fast surt blik, og så spørger hun: Hvorfor gør du det? Og så får man ikke engang lov til at svare. Man begynder at svede, og man tænker, ej, det skulle jeg ikke have gjort. Og man får sådan en følelse indeni, der ikke er rar. Man føler en rigtig stor skyldfølelse, fordi man bliver rigtig flov. Der er mange fra min klasse, der er lidt ligeglade med skældud eller rækker fuck til læreren i skjul og ruller med øjnene. Men jeg er rimelig meget sådan, at det skal man ikke gøre, for de skælder jo ud på grund af noget, du har gjort, og derfor er det ikke deres skyld. Man føler mest skyld med ens mor og far. For det er jo dem, man elsker. Man elsker jo ikke sine lærere på samme måde. 

Hvordan ser de voksne ud, når de skælder ud?

Min far er nogle gange lidt rød i hovedet, og de kigger begge to og stirrer på mig. De kigger meget strengt på en og åbner øjnene meget. Men de tager ikke øjenbrynene ned på en suragtig måde. De siger: Helt ærligt. Min mor har tit pegefingeren fremme.

Hvordan føles det at blive skældt ud?

Man føler på en måde, at ens forældre ikke kan lide en lige på det tidspunkt, og det er virkelig ikke rart. Det er tit, når jeg ligger i sengen, så bliver jeg ked af det, og så kalder min storebror på mor eller far og siger: »Silje græder«. Og så kommer de ind, og så får vi talt om det. Og jeg vil faktisk gerne være venner med dem. Jeg tror, at voksne tror, at skældud hjælper, fordi så bliver børnene kede af det, og så husker de det til en anden gang. Men sådan har børn det ikke, de er ikke ligesom hunde, man siger fy til.

Elin, Ingrid, Lilly og Louie

Elin, Ingrid, Lilly og Louie

 

»Man kan mærke det nede i maven og oppe i hjertet«
Elin, 10 år, 5.klasse, Ingrid, 8 år, 2. klasse, Lilly, 5 år, børnehave, (Louie 3 år, børnehave).

Kan I fortælle om engang, I fik skældud? 

Lilly: En dag da mig og Ingrid var alene hjemme, gik vi op i skabet og tog et stykke slik. Det må man ikke. Så blev mor sur på os. Vi klatrede op på bordet.Ingrid: Jeg tror, det var nogle vingummier. Så skyndte vi os at spise dem. Mor blev sur på os, da hun kom hjem. For vi havde glemt at lukke skabet. Man kan høre, hun er sur på hendes stemme. Stemmen er meget høj.

Lilly: Hun råber.

Elin: Nej, ikke særlig meget.

Ingrid: Man kan se det i ansigtet. Det er meget øjnene og lidt på munden. 

Elin: De voksne kan også blive sure, hvis man larmer meget.

Ingrid: Og hvis de siger stop, og man ikke stopper, så kan de også godt blive lidt sure.

Har I nogensinde fået meget skældud?

Ingrid: Ja, det er faktisk mig, der har lavet de hakker der i bordet. Det var, da jeg var lille, og jeg var rigtig sur. Så hakkede jeg en kniv ned i bordet, og så fik jeg rigtig meget skældud. Jeg tror, det var, fordi jeg ikke kunne lide maden, og fordi jeg ikke måtte få noget andet. Så blev mor og far ret sure på mig. Så sagde de, jeg skulle gå ind på mit værelse. Så gjorde jeg det.

Lilly: Det gør de ret tit.

Hvorfor skal man gå ind på sit værelse?

Lilly: Så kan man tænke over det, man har gjort. Ligesom Emil, han går bare ind i skuret i stedet for.

Elin: Men vores far og mor jagter os ikke ligesom Emil. Emil laver mange skarnsstreger. Han er jo selv ude om det, for han gør det jo selv. I stedet for at løbe efter ham kunne faren jo snakke med ham om, at det ikke var okay at gøre. For jeg tror ikke, det hjælper så meget at løbe efter ham, for så vil Emil bare løbe væk, og så vil de nok ikke få det løst.

Ingrid: Det er bedst at få det løst, så er man ikke sure på hinanden mere. Så kan man sige: Okay, det var mig, der lige gjorde noget der.

Hvem af jer får mest skældud?

Elin: Det er nok mest Lilly og Ingrid, der får skældud. Det kommer an på, hvem der startede. Hvis de slås, er det mest Ingrid, der får skældud, for hun kan slå hårdest.

Ingrid: Louie får ikke særlig meget skældud. Det er nok, fordi han godt kan råbe og skrige rigtig meget, hvis han bliver skældt ud. Og det er ikke rart, når han begynder at græde, for han græder virkelig højt.

Hvordan føles det at blive skældt ud?

Ingrid: Det er ikke så rart, og man kan godt blive lidt ked af det. Jeg kan mærke det nede i maven og oppe i hjertet.

Elin: Det er ikke så rart, og man kan godt blive ked af det eller sur på dem. Jeg har ikke prøvet at blive sur tilbage, kun en lille smule. Man kan godt blive lidt ked af det i maven.

Er der tidspunkter, hvor I får mere skældud?

Ingrid: Hvis vi ikke kan lide aftensmaden og siger, det ser ulækkert ud, eller man siger, at det smager af lort. Så bliver de meget sure.

Hvordan kan det være, at skældud kan gøre jer kede af det?

Ingrid: Hvis der er en, der råber, kan man godt blive lidt forskrækket eller ked af det. Eller hvis jeg har slået Elin rigtig hårdt, så kan jeg måske godt blive ekstra ked af det, fordi jeg også var ked af, at jeg havde gjort det.