5 myter og 5 sandheder om mad, mens du ammer

Må du spise chili og kål? Skal du drikke meget mælk? Må du spise jordbær og chokolade, og er det sandt, at du taber dig, mens du ammer? Læs her myter og sandheder om mad, mens du ammer.
Spædbarn bliver ammet fra højre bryst, mens den kigger ind i kameraet.

Bare rolig, hun får ikke mavepine af mors hang til kål og krydderier.

Barnet får luft i maven af kål

Myte: At kål på mors tallerken giver barnet luft i maven, er ikke dokumenteret. Men måske virker det alligevel positivt på dit barn, at du lader være med at spise kål. Prøv en pause på 14 dage og se, om det gør en forskel. Det samme gælder radiser eller løg, der kan give moderen luft i maven, men ikke nødvendigvis barnet.

Chokolade og jordbær er forbudt, når du ammer

Myte: Du skal ikke undgå chokolade og jordbær, mens du ammer. Det er ikke dokumenteret, at bestemte fødevarer giver uro hos barnet, og der er derfor ingen grund til at udelukke fødevarer på forhånd. Følg gerne de officielle kostråd, spar på sukker og fedt, spis fisk og fiskepålæg, og spis varieret, så du får nok af både vitaminer og mineraler. Hvis du har mistanke om, at noget af den almindelige mad, du spiser, generer dit barn, kan du prøve at give det mistænkte emne en pause på 14 dage og se, om barnets velbefindende bliver bedre.

Ingen kaffe, når du ammer

Myte: Det er en myte, at kaffe og amning ikke går arm i arm. Men det anbefales at begrænse indtaget af koffein fra både te, kaffe og cola. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du holder dit kaffeforbrug på højst 3 kopper om dagen, mens du ammer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alkohol og amning er forbudt

Myte: Det er en myte, at du ikke må røre alkohol, mens du ammer, men tag kun et enkelt glas, og drik ikke hver dag. Sundhedsstyrelsen anbefaler at holde forbruget nede, og for alle kvinder anbefales det at holde alkoholforbruget under 7 genstande om ugen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spar på krydderierne, når du ammer

Myte: At du skal undgå chili og stærke krydderier, mens du ammer, er en myte. Kvinder i Asien,Mellemøsten og Nordafrika spiser meget krydret mad og ammer alligevel. Du kan spise, som du plejer, barnet får ikke dårlig mave, hvis det er vant til, at mor spiser meget krydret mad.

Når du ammer, skal du drikke meget vand

Sandt: Du skal drikke mere end ellers, når du ammer. Det er sandt, at du bliver mere tørstig, fordi kroppen bruger væske til at danne mælk, og det er en god idé at have en kande vand stående inden for rækkevidde. Mælkeproduktionen stiger dog ikke proportionalt med den mængde væske, man drikker, og man behøver ikke at drikke mælk for at have mælk til barnet.

Amning slanker 

Sandt: Du taber dig, mens du ammer. Hvis din vægt er normal, har du brug for ca. 475 kcal. ekstra, mens du ammer. Du kan altså godt spise mere end normalt, uden at det sætter sig.

Brystbørn bliver mindre kræsne end andre

Sandt: Spædbørn, som ammes, bliver mindre kræsne voksne. Børn, der har fået forskellig smag i modermælken dag efter dag, vil lettere kunne acceptere anden mad senere. Hvis mor har spist krydret mad med chili og hvidløg, mens hun har ammet, vil barnet kunne genkende smagen, når det selv skal spise.

Spis fisk, men hold igen med tun under amning

Sandt: Du skal holde igen med tun, når du ammer. Spis højst 100 gram tun om ugen, fordi kviksølvindholdet kan være højt i de store rovfisk. Hold også igen med for eksempel sværdfisk, og spis højst 125 gram østersølaks om måneden, fordi den har et højt indhold af dioxin. Spis gerne 200-300 gram fisk om ugen. Spis især rødspætte, torsk, sej, sild, torskerogn eller opdrættet ørred. Fisk indeholder sunde fedtstoffer og er rige på D-vitamin, jod og selen. 

Under amning har du brug for calcium

Sandt: Du har brug for mælk. Mødre, der ammer, skal bruge calcium, som findes i ost og mælkeprodukter. I ammeperioden er calciumbehovet ca. 900 mg dagligt. Det kan dækkes med 4 dl mælk og ca. 3 skiver ost a 20 gram.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Aarhus Universitetshospital, netsundhedsplejerske.dk

Læs mere om