Sådan gør du sutter og sutteflasker rene

Hvis du vil undgå, at dit lille barn får ondt i maven, bør du rense sutter og sutteflasker fri for bakterier med salt, opvaskemiddel og kogning, lyder rådet fra Sundhedsplejerske Suzanne Agerholm, Albertslund kommune.
Barn med sutteflaske

Både Sundhedsstyrelsen og sundhedsplejerske Suzanne Agerholm anbefaler, at man renser sutteflasker hver gang, de har været brugt.

Skyl sutteflasken lige efter brug

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal sutter og sutteflasker altid renses efter brug og inden kogning. Det vil sige, at rengøringen deles op i to dele: mekanisk rens og kogning (varmedesinfektion).

For sutteflasker gælder det, at de bør skylles grundigt i vand efter brug. Derefter gnides suttehovederne med salt, som hjælper med at fjerne fedtede mælkerester på indersiden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask grundigt i hånden

Når sutter er renset, skal alle dele vaskes med opvaskemiddel i lidt varmt vand. Du kan eventuelt bruge en flaskerenser, når du renser sutteflasken, hvis du synes, det er svært at komme til.  

Når du renser sutteflasken, skal du desuden være ekstra opmærksom på skruegangene og kanterne af flasken, hvor gamle rester fra eksempelvis varm mælk nemt gemme sig og være guf for bakterier.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kog i 5 minutter

For at sikre helt rene sutter og sutteflasker, skal der til sidst en kogning til. Her anbefaler Suzanne Agerholm, at du bruger en gryde til at koge sutter og suttehoveder. Vandet skal dække alle dele helt, og koge i minimum 5 minutter.

»Man kan godt putte selve flasken i opvaskemaskinen, men så er det ikke nok med et program på 30 grader. Så skal man i stedet op på minimum 60 grader. De små dele bør man stadig koge,« siger Suzanne Agerholm.

Mikrobølgeovnen kan også klare kogningen. Vær blot opmærksom på, at nogle materialer ikke tåler turen i mikrobølgeovnen.  

Vask sutter og sutteflasker hver dag

Både Sundhedsstyrelsen og Suzanne Agerholm anbefaler at rense sutteflasker hver gang, man har brugt dem. Sutter bør skoldes en gang om dagen.

Husk også, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nye sutter og sutteflasker koges i rent vand inden brug for at mindske afgivelsen af eventuelle sundhedsskadelige kemiske stoffer.