10 ting, du ikke vidste om amning

Hvor mange huller er der egentlig i en brystvorte, og kan kvinder sælge deres mælk? Få svaret her, og hør også om den lækre modermælksisdessert.
Baby dier hos ammende kvinde.

Brystets størrelse, form eller symmetri har ingen betydning for kvindens evne til at amme.

Brystmælken kan sælges

Kvinder, der ammer, kan sælge deres brystmælk. På Hvidovre Hospitals kvindemælkcentral betaler man 196 kroner for en liter brystmælk. Mælken bliver brugt til indlagte spædbørn. Også hos Mælkekøkkenet på Skejby Sygehus kan man sælge overskudsbrystmælk.

Næsten alle danske kvinder ammer i begyndelsen

98 procent af nybagte danske mødre begynder med at amme. 90 procent af danske kvinder ammer deres børn fuldt ud de første to uger af barnets liv.

12,3 procent fuldammer deres børn, til de er 6 måneder. Fuld amning betyder, at barnet ernæres stort set udelukkende af modermælk.

Mælken kommer ud af op til 18 huller i brystvorten

Der er 4-18 huller i hver brystvorte, hvor mælken kommer ud i mange små, tynde stråler. En kvinde har i gennemsnit 9 af disse hovedmælkegange.

Når barnet sutter og nedløbsrefleksen slår ind, begynder mælken enten at dryppe ud af brystvorten eller ligefrem stå ud i mange stråler.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Et mælkebryst kan aldrig blive tomt

Et bryst kan ikke tømmes. Det er fysiologisk umuligt, og der vil altid være noget mælk i brystet også efter et endt måltid.

En time efter at spædbarnet har spist, er 40 procent af mælken gendannet. 2 timer efter er 70 procent af mælken gendannet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brystmælk bliver til isdessert

I 2011 begyndte en restaurant i Londons fasiohnable Covent Garden-kvarter at servere is lavet af brystmælk. Isdesserten går under navnet Baby Gaga og koster 130 kroner.

Modermælkserstatning er aldrig på tilbud

Der er skrappe regler, når det kommer til modermælk og markedsføring. I Danmark er det ulovligt at sætte modermælkserstatning på tilbud. Der er, fordi man ikke ønsker at lokke mødre til at give modermælkserstatning frem for at amme. Mærkningen af modermælkserstatninger må heller ikke give indtryk af, at modermælkserstatning er lige så godt eller bedre end amning.

Modermælk er sexet for nogen

Der findes voksne mennesker, der tænder seksuelt på kvinders brystmælk. Denne fetich kaldes erotisk laktation. Der findes sågar et nordisk netværk for laktations-interesserede.

Amning og alkohol

Hvis man drikker alkohol, kommer modermælken til at indeholde cirka den samme promille alkohol som dit blod. I udlandet findes der små strips til at måle niveauet af alkohol i modermælken. Så kan man være sikker på, at der ikke er mere alkohol tilbage i mælken, når man ammer.

Nogle spædbørn spiser ofte og andre spiser sjældent

Der er stor forskel på, hvor meget og hvor ofte en normal sund baby spiser i alderen 1-6 måneder. Det normale er, at spædbarnet bliver ammet 4-13 gange om dagen.

Der findes næsten ikke noget unormalt, når det kommer til amning

Det varierer enormt meget, hvor længe børn dier. En amning tager mellem 12 og 67 minutter per gang. Og et spædbarn spiser mellem 54 og 234 ml under hver amning.

Læs mere om