10 ting, du (måske) ikke vidste om far

Mor er den bedste i verden, men far er bestemt heller ikke uden talenter. Samvirke hylder alle fædre, både de seje og de sårbare. Her kan du måske få noget nyt at vide om ham.
Tegnet far med barn i slynge på maven

Danske mænd er i 2015 i gennemsnit 31,4 år gamle, når de bliver fædre første gang.

1. Far kan bestemme, om han vil have børn

Flere end 5000 danske mænd får hvert år foretaget en sterilisation. Indgrebet tager omkring 30 minutter under lokalbedøvelse.

2. Far kan finde ud af, om han virkelig er far

Er man i tvivl, om man er far til sit barn, kan man få foretaget en faderskabstest. Sådan en kan blandt andre firmaet DNAtest.dk lave. De forventer at udføre lige over 3000 tests i 2015 mod 2750 året før.

3. Far tager ikke meget barsel

Selvom mænd har haft ret til at gå på barsel siden 1983, tager de stadig kun 10 procent af barselsperioden. Højtuddannede fædre tilbringer mest tid hjemme med poderne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Far kan blive meget gammel

Indiske Ramajit Raghav satte sig på overskrifter over hele verden, da han i 2012 hævdede at være verdens ældste nybagte far med sine 96 år.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5. Far er mere udenfor

Far bruger mere tid på havearbejde, vedligeholdelse og reparationer. Mor bruger mere tid på madlavning, opvask, rengøring, tøjvask og børnepasning. Det lyder måske gammeldags, men det er stadig sådan, det er gennemsnitligt.

6. Ikke alle vil være far

For generationerne født i midten af 1950’erne og fremefter er det hver femte mand, som ikke har fået børn, inden han blev 50 år.

7. Far kan være meget ung

Drenge kan blive fædre, når de er kønsmodne. Det er i gennemsnit, når de er 12 år gamle.

8. Far hed ikke altid far

Ordet far har på stamsproget til dansk oprindeligt heddet noget i retning af pater. Men for cirka 4000 år siden begyndte man i de germanske sprog at udtale alle ord med p som et f i stedet.

9. Far kan også være alene

Der er omkring 200 enlige fædre med børn under et år i Danmark og 10 gange så mange enlige fædre med børn under 12 år. 

10. Far har sin egen dag

Den første Fars Dag fandt sted den 19. juni 1910 i Spokane, USA. I 1966 gjorde præsident Johnson officielt den tredje søndag i juni til Fars Dag, og i 1972 underskrev daværende præsident - Richard Nixon - en erklæring, som gjorde dagen til amerikansk helligdag. Herhjemme blev 5. juni i 1935 udråbt til Fars Dag, en dag han må dele med grundloven, der også fejres på den dato.

Læs mere om