6 opskrifter på fastelavnsboller: Giv fastelavnsbollerne et twist med lakrids og skumfiduser
Sådan laver du dejen
Til 15 mellemstore boller skal du bruge
100g smør
3 spsk. mørk sirup eller brun farin
2 tsk. stødt kardemomme
3½ dl mælk
1 æg (ca.60g)
20g gær
575g hvedemel
1½ tsk. fint salt
1 sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du:
- Bland smør, sirup, kardemomme og mælk i en gryde. Lad blandingen stå på middelvarme indtil smørret er smeltet.
- Hæld blandingen over i en røreskål og lad den køle indtil den er lillefinger lun (max. 40C). Rør ægget i og smuldr bagefter gæren i blandingen.
- Rør melet i lidt af gangen og ælt dejen i 4-5minutter (med enten hænder, røremaskine eller en elpisker med dejkroge). Drys saltet i og fortsæt æltningen i yderligere 3-4 minutter – dejen skal være blød og smidig.
- Lad dejen hæve tildækket på et lunt sted til den har dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
- Rul dejen ud i en tykkelse på ca.½ cm og del den i 15 firkanter. Læg en klat fyld efter eget valg på midten og fold hjørnerne ind over. Luk fastelavnsbollerne ved at klemme dejen sammen om fyldet og lægge bollerne med samlingen ned på en bageplade beklæde med bagepapir.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og lad dem efterhæve i 20-30 minutter. Varm imens ovnen op til 210C/190C varmluft.
- Sæt bollerne i midten af ovnen og bag dem i 12-15minutter til de er gyldne. Lad dem køle lidt ned på en rist inden de pyntes med fx glasur eller smeltet chokolade.
6 alternative bud på fyld
-
Æble, kanel & rosin
Riv 2 æbler og bland med 2 spsk. kanel, 2 spsk. brun farin og 75g rosiner. Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hvid glasur og nøddeflager. -
Marshmallows & chokolade
Kom 1 hel marshmallow og 1 tern chokolade på hvert af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med hindbærglasur. -
Lakridsremonce
Rør 75g revet marcipan, 75g blødt smør, 1-4 tsk. lakridspulver (efter smag) og 75g sukker sammen i en skål. Fordel blandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med citronglasur. -
Nougat & kaffe
Smelt 200g nougat og ¼ dl stærk kaffe sammen i en kasserolle. Sæt det til afkøling i fryseren i ca. 10 minutter, indtil det er fast. Fordel nougatblandingen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med chokoladeglasur. -
Krydret abrikospuré
Kog 100g tørrede abrikoser op med 1 tsk. stødt ingefær, kornene af ½ vaniljestang og ca.½ dl vand. Lad det simre indtil det hele er en lind mos. Fordel mosen på de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade eller kakaoglasur. -
Banan & peanutbutter
Læg ½-1 spsk. crunchy peanut butter og 2 skiver banan på hver af de udrullede dejstykker, fold bollerne sammen og bag som normalt.
Pynt de færdigbagte fastelavnsboller med smeltet mørk chokolade og hakkede peanuts.