Ved du, hvordan du bedst opbevarer kartofler?

I denne video lærer du om, hvordan du bedst opbevarer kartofler. Vi viser, hvordan kartofler skal opbevares, hvordan du opbevarer skrællede kartofler, samt hvordan du opbevarer kogte kartofler.

Sådan opbevarer du kartofler

  • Kartofler skal opbevares i en mørk og åndbar beholder.
  • Det kan f.eks. være en papirspose, plastikbeholder med lufthuller eller en trækasse.
  • Kartoflerne bibeholder bedst sin smag ved opbevaring ved cirka 8-10 °.

Opbevarer du kartoflerne ved lavere grader f.eks. i køleskab, vil kartoflerne udvikle glukose og dermed bliver smagen mere sød. 

Hvis kartoflerne opbevares i lys udvikler de bl.a. giftstofferne solanin og chaconin, hvilket giver kartoflerne en grøn farve. Disse skal smides ud. 

Dyrker du selv dine kartofler, bør du skylle dem, inden du ligger dem til opbevaring for at undgå jordbakterier. 

 

 

Sådan opbevarer du skrællede kartofler

Skrællen på en kartoffel beskytter blandt andet mod oxidation af kartoflen.

  • Derfor bør kartoflen skrælles tættest på kogningstidspunkt.
  • Kartofler kan dog godt skrælles aftenen før og lægges i vand, tildækket og i køleskabet.

 

Sådan opbevarer du kogte kartofler

  • Kogte og tilberedte kartofler bør altid opbevares i køleskabet i en lukket beholder. Herefter kan kartoflen holde sig nogle dage på køl.
  • Vær opmærksom på hurtig nedkøling og lad kartoflerne dampe af efter tilberedning.

Mørket i køleskabet gør at beholderens gennemsigtighed ikke er væsentlig-, du kan derfor bruge de almindelige fødevaregodkendte beholdere du har.

Brug i øvrigt dine sanser til at analysere produktets friskhed.

 

Kilde: Michael René, fødevarekemiker