Disse fødevarer opbevarer du (måske) forkert, og så bliver de til madspild

Det kan være både vaner og uvidenhed, der gang på gang får os til at lægge løgene i køleskabet eller til at købe dejlige gule bananer og lægge dem i frugtskålen til senere på ugen. Samvirke har sammen med ambassadør for Stop Spild af Mad, Michael René, samlet en række af de fødevarer, der bliver ødelagte af forkert opbevaring.

Michael René er forfatter, lektor i hygiejne, fødevarevidenskab og teknologi og ambassadør for Stop Spild af Mad. 

Undgå madspild

Forkert opbevaring af madvarer kan føre til brunfarvning, skimmel og forrådnelse. Er maden først blevet skimlet eller gået i forrådnelse, skal den smides ud. Det sker ofte med frugt og grønt. Her er en tommelfingerregel at se på, hvilken temperatur frugt/grøntsag vokser ved naturligt, og forsøge at opbevare ved samme temperatur hjemme.

Frugter fra syden skal være varme, grøntsager herhjemmefra skal være kolde. Men som tommelfingerregel!

Generelt gælder også, at køling i mange tilfælde vil gøre noget godt for holdbarheden, men kan koste på kvaliteten. 

Banan

Vi ved, at bananen er den frugt, vi smider mest ud af i hele verden. Det gør vi, fordi den har farven imod sig. Farven ændrer sig, så det er ret synligt, når den bliver gammel. Men bananen er ikke nødvendigvis dårlig, når den er brun på skrællen.

Opbevaring af bananer i køleskab øger brunfarvningen af skrællen.

Korrekt opbevaring: Bananer opbevares bedst ved stuetemperatur, men de har kort holdbarhed og bør spises hurtigt.

Tomat

Tomater bør ligesom bananer opbevares ved stuetemperatur. Studier har dog vist, at selvom opbevaring af tomater ved 4 C fjerner en del af frugtens aromastoffer, så kan 1 døgn ved 20 C faktisk genskabe op til 2/3 af de tomatmæssige aromastoffer.

Korrekt opbevaring: Derfor kan det give mening at opbevare tomater i køleskab indtil 24 timer, før de skal spises, hvor de så kan komme ud i stuetemperatur. 

Løg

Hvis det er varmt om sommeren, kan løg lægges i køleskab, men de skal have luft. Og de må altså under ingen omstændigheder komme i en plastpose. Der kommer lynhurtigt skimmel på.

Korrekt opbevaring:  Løg må hverken komme i plastpose eller i køleskab. De skal ligge tørt og mørkt. Ellers bliver de fugtige og skimler.

Blandede salater

Blandede, skårne salater er problematiske, når først du bryder emballagen. Optimal opbevaring af hver enkelt frugt og grøntsag er forskellig: Nogle producerer modningshormon langsomt, andre hurtigt. Nogle er modtagelige over for modningshormon fra andre.

Korrekt opbevaring: Når man laver en salatblanding, har man ikke optimale forhold for alle komponenter. Med andre ord: Spis hele posen med det samme.

Brød

Brød udgør et paradoks: Opbevarer du brød ved stuetemperatur, danner det hurtigere skimmel end i køleskabet, hvor det til gengæld mister smag og kvalitet. Samtidig har vi tendens til at gemme brød i en lukket pose i en brødkasse eller -kurv, og det øger risikoen for skimmeldannelse. Både hvedebrød og rugbrød har brug for at kunne ånde.

Korrekt opbevaring: Om sommeren kan det være en god idé at gemme rugbrød i køleskabet for at forlænge holdbarheden. En tur på brødristeren kan øge kvalitet og smag, inden det spises. 

Kød/fisk

Storindkøb af især hakket kød og fisk kan give udfordringer. Fiskefars skal spises umiddelbart efter køb, og hakket kød fra okse og gris har også begrænset holdbarhed.

Korrekt opbevaring:  Det er derfor meget vigtigt at ompakke og fryse kød og fisk, hvis det ikke skal bruges inden for ganske kort tid.

Læs mere om