13 ting, du ikke bør opbevare i køleskabet
Bananer
Bananer kommer fra troperne og er ikke fra naturens hånd er vant til kulde, og derfor må bananer ikke opbevares under 12-14 grader. I princippet bremses modningen i kulde, men mørket og den høje luftfugtighed i et køleskab får bananer til at rådne hurtigt.
Brød og kager
Brød og kager bliver hurtigere tørre, hvis du stiller dem i køleskabet. Sæt kun kager i køleskabet, hvis det er en lagkage, eller du har brugt fløde på toppen. En lufttæt beholder på køkkenbordet er den bedste opbevaring til kager og brød.
Tomater, kirsebær og blommer
En kold tomat i salaten? Lad være! Harold McGee, der er fødevarekemiker, skriver i sin bog On food and Cooking, at tomater, kirsebær og blommer har fine membraner inde i bærret, og kulden ødelægger membranerne, hvilket fører til ændringer i smag og tekstur.
Kaffebønner
Aromaen forlader kaffebønner under iltning og optager ilt fra omgivelserne. Opbevarer du kaffen i køleskabet, tager kaffebønnerne smag af de andre fødevarer i køleskabet. Putter du kaffe i lufttætte beholdere, kan kaffebønner dog fryses. Alternativt sørg for, at du kun har kaffe til 5-10 dage hjemme – så sikrer du, at bønnerne har den bedste smag.
Hvidløg
Drop at lægge hvidløget i køleskabet. I køleskabet er der mørkt hovedparten af tiden, og hvidløg spirer, når det befinder sig i mørke. Samtidig mugner hvidløg nemmere i køleskabet, end hvis du lægger det i vindueskarmen eller på køkkenbordet. Når hvidløg bliver for gammelt, ændrer det udseende, men den proces, hvor overfladens udseende ændrer sig, går i stå i et mørkt og koldt køleskab. Det bliver derfor sværere at se, hvornår hvidløg er for gammelt.
Honning
Er honningen helt ren, når du kommer den på glas, har honning meget, meget lang holdbarhed. Det samme har honning, du køber i supermarkedet. Den lange holdbarhed skyldes en kombination af honnings høje indhold af sukker, lave indhold af vand og de naturlige enzymer i honning. Ved temperaturer meget under stuetemperatur begynder sukkeret i honning at krystallisere, og hvis du køler honning, vil du få en grynet, knasende smagsoplevelse, når du skal spise af honning fra køleskabet.
Olivenolie og kokosolie
Kulde får olivenolie og kokosolie til at blive tykkere og grynet i konsistensen. I modsætning til madolie lavet på majs og raps er olivenolie og kokosolie ikke egnet til opbevaring i køleskabet, hvis du skal bruge olien hurtigt. Du kan dog sagtens lade olivenolie stå i køleskabet, men skal så huske at tage olien ud nogle timer før, du skal bruge det.
Avokado
Avokadoer skal kun i køleskabet, hvis de allerede er modne. Kulden i køleskabet sætter modningsprocessen i stå, så er avokadoen hård og umoden, er det bedst, hvis du lægger den på køkkenbordet, til den er spiseklar.
Agurk
Agurker bør ikke opbevares ved for lav temperatur, viser undersøgelser fra University of California. Agurker bør opbevares ved mindst 10 grader, da lavere temperaturer øger risikoen for ”frostskader”, der er bløde pletter og våde områder under agurkens yderste skal. I agurker findes porøse membraner, der giver grøntsagen struktur. Hvis temperaturen bliver for lav, nedbrydes membranerne, og vandet samler sig i den side, der ligger nedad.
Skal du have agurker i køleskabet, bør du spise agurken inden 3 dage. Læg agurken højt og så langt ud mod lågen som muligt. Her er der varmere end ved køleskabets bagside og i bunden af køleskabet.
Chokolade
Undgå så vidt muligt at opbevare chokolade i køleskabet. Luftfugtigheden er høj i en køleskab, og høj luftfugtighed betyder, at sukkeret i chokoladen nemmere udskilles. Udskilt sukker giver chokoladen et hvidligt skær.
Har du opbevaret chokolade i køleskabet, så tag den ud i god tid, inden den skal bruges til bagværk, overtræk eller fyldte chokolader. Hurtig opvarmning er ikke godt for chokoladen.
Æg
Skal æg i køleskabet eller ej? Forskere er ikke enige – og forskellige europæiske fødevaremyndigheder er heller ikke enige om, hvad den bedste opbevaring af æg er. I Danmark er det et krav, at supermarkederne opbevarer æg på køl, men i andre europæiske lande er æg ikke at finde i køleskabet. Holdbarheden er lang, selvom æg står ved stuetemperatur. Nogle undersøgelser af ægs smagskvalitet efter opbevaring ved forskellige temperaturer viser, at opbevaring af æg i køleskabet ødelægger ægs naturlige smag.
Ketchup og chilisauce
pH-værdien er lav i ketchup og chilisaucer. Det skyldes det sure miljø, da blandt andet eddike er en af ingredienserne i madvarerne. Et surt miljø hæmmer bakteriers vækst, og derfor kan ketchup og chilisaucer holde sig i lang tid – også uden for køleskabet.
Marmelade
Marmelade kan holde sig længe, uanset om du opbevarer den på en hylde i køleskabet eller på køkkenbordet. Noget, der kan reducere holdbarheden hurtigt, er, hvis du ”forurener” marmeladen med brødkrummer, smør eller andre ting, der kan sidde på skeer og knive, når du tager marmelade i glasset ved morgenbordet.
Kilder: US Food and Drug Administration, Fødevarestyrelsen, Winnie From Thesbøl, University of California, Canadian Produce Marketing Association