Hvad kan erstatte vin og eddike i opskrifter?
Der er ofte vin, balsamico og eddike i opskrifter. De indeholder sulfitter, som jeg er allergisk over for. Er der noget, som kan erstatte det?
Merete Andersen
Svar fra Mia Kristensen
Svolvdioxid og sulfitter anvendes som konserveringsstof i forskellige typer fødevarer og skal mærkes som allergener, så folk med allergi kan undgå dem. Derfor kan du gå efter produkter, som ikke er mærket. Hvis du helt vil undgå vin og produkter heraf, f.eks. vineddike, så kan du opnå en syrlig smag med f.eks. en syrlig æblemost eller syrlig druemost (tjek også mærkningen), så får du også lidt af druesmagen med. Er det primært syren, som er vigtig i opskriften, så kan du anvende citronsyre i meget små mængder, men det afhænger meget af retten, som du skal tilberede.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.