Redaktionen anbefaler






Før man går på jagt efter en erstatning for æg i sin kage, skal man finde ud af, om ægget i opskriften bliver brugt som hævemiddel (en let, luftig kage) eller til at binde med (en tung kage).
Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som hævemiddel:
1 æg= 0,5 dl æblejuice
1 æg= 0,5 dl sveskemos
1 æg= 1 most, moden banan
1 æg= 1 spiseskefuld blendede hørfrø og 3 spiseskefuld vand godt mikset sammen, så det har en gele-agtig konsistens.
Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som bindemiddel:
1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmel blandet med 2 spiseskefuld vand
1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmos
1 æg= 2 spiseskefuld majsstivelse blandet med 2 spiseskefuld vand
1 æg= 2 teskefuld bagepulver blandet med 2 spiseskefuld vand og en spiseskefuld olie.
NB: Tofu er en god erstatning for æg i opskrifter, som indeholder mange æg. Eksempelvis tærter og buddinger. Brug silketofu, og sørg for at blende det, så det bliver helt lindt og uden klumper. 1 æg svarer til 1/2 dl silketofu.
Erstat mængden af mælken med samme mængde fra et af følgende alternativer:
• Sojamælk (bedst til tunge desserter)
• Kokosmælk (bedst til tunge desserter)
• Mandelmælk
• Rismælk
NB: Erstat 1 dl kærnemælk med 1 dl usødet sojamælk, som er pisket grundigt med enten 2 spiseskefuld citronsaft eller eddike.
Erstat mængden af smør med kokossmør, eller brug olie, dog ikke til småkager. 100 gram smør svarer til 85 gram olie.
Det er ikke nemt at erstatte hvedemel i kager. Men prøv dig eventuelt frem med først at erstatte 1/5 af melet med mandelmel.
Man kan også eksperimentere med ris, boghvede, hirse, majs eller fuldkornrismel. Men man skal være opmærksom på, at hæveevnen er anderledes i de glutenfri meltyper, og derfor vil resultatet ikke blive det samme. Alternativt kan man tage fat i computeren og finde en kage uden mel, hvis der ikke er mere hvedemel i køkkenskabet.
Sødt skal der til i kagerne, og er sukkerkrukken tom – er der hjælp at hente i andre søde alternativer.
• Honning. For hver 100 gram i opskriften skal man bruge 70 gram honning. (sænk ovnens temperatur med 14 grader, når du bruger honning i stedet for sukker)
• Produktet Perfect Fit kan erstatte sukkeret i kageopskrifter. Det består af kostfibre og søder ligesom sukker. Den eneste ulempe er, at det er meget dyrere end sukker.
• Æblejuicekoncentrat. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften, og reducer opskriften med 3 spiseskefuld væske samtidig, da juice modsat sukker tilfører væske.
• Sirup. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften og træk 3 spiseskefuld væske fra – ligesom med æblejuicekoncentrat.
Kilder: peta.org, arla.dk og Caroline Fibæk
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10