Hvad kan erstatte bagepulver?
Natron kan erstatte bagepulver
Ræk ud efter bøtten med natron, hvis du er løbet tør for bagepulver. Bagepulver og natron minder meget om hinanden. Natron er et helt rent produkt, der hedder natriumhydogencarbonat, hvor bagepulver indeholder 3 ting:
- Natron
- Syre
- Stivelse, der holder bagepulveret tørt og porøst
Indholdet af syre i bagepulver gør, at bagepulveret ikke udleder soda, når det bliver varmt, og dermed påvirkes smagen ikke så nemt, når man bruger bagepulver, som når man bruger natron. Syren gør også, at hævningen sker hurtigt.
Når man erstatter bagepulver med natron, skal man sørge for at bruge et surt produkt i dejen, da natron først reagerer og dermed hæver godt, når det kommer i kontakt med noget syrligt. Man skal dog passe på, da natron som erstatning for bagepulver kan give dejen en bitter eller sæbet smag.
Hvis der er noget syrligt i dejen, skal du bruge den halve mængde natron i forhold til bagepulver. Er der eksempelvis 2 tsk. bagepulver i dejen til kagen, skal der kun 1 tsk. natron i dejen som erstatning.
Bag med det samme!
Når man bager med bagepulver og natron i rørte kagedeje, skal kagedejen straks ind i den varme ovn. Hvis kagedejen står på køkkenbordet, vil hævningen starte allerede i skålen, og det kan give en skæv og ustyrlig hævet dej.
Artiklen blev bragt første gang i 2012. Artiklen er opdateret i 2023.