Hvad kan jeg bruge i stedet for rismel?
Jeg er på en glutenfri diæt, men i mange glutenfrie opskrifter bruges der meget rismel. Jeg husker at have læst (måske i Samvirke?), at der er meget arsen i ris, og at man derfor skal begrænse sit indtag af dette. Kan I mon anbefale en meltype, som jeg kan bruge som erstatning for rismel?
Pernille Krohn
Svar fra Leif Skibsted
Havremel er et godt alternativ til rismel i glutenfrit bagværk, og man bør erstatte rismel på grund af risens høje indhold af uorganisk arsen. Havremel er også rig på kostfibre, der giver brødet en bedre struktur og er sundere. Man kan købe havremel eller selv formale havregryn til mel på en ren kaffekværn. Selvom havre er glutenfri, er almindelige havregryn ikke garanteret glutenfri, da havren kan være blevet forurenet med andre kornarter på marken eller i mølleriet. Glutenfri havregryn er dyrere, da havren skal være dyrket på marker, hvor der ikke før har været dyrket glutenholdige kornarter, og grynene skal fremstilles i møllerier, hvor der ikke må formales andre kornarter for at undgå forurening. Mel af hirse, sorghum og majs kan også anvendes, men majsmel består af store partikler, og brødet bliver noget tungere.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.