Kagesulten? Her får du de 10 mest populære kager
1. Banankage
Helt i toppen af listen over de mest populære kager i Danmark finder vi: Banankagen. Bananen er godt nok ikke dansk, men kagen er både svampet og sød - og ganske nem at lave.
I øvrigt kan en banankage altid forsvares med ordene: "Mine bananer var blevet bløde, så det var bedre end at smide dem ud."
Prøv fx denne Banankage med krymmel
2. Chokoladekage
Det er ikke overraskende, at vi finder chokoladekagen så højt på listen som en 2. plads.
Chokoladekagen findes i et utal af variationer og er faktisk ganske ofte uden egentlig chokolade, men med kakaopulver.
Det gælder også i denne version, som indeholder olie og derfor holder sig godt fugtig.
3. Gulerodskage
Grøntsager i kage?? Jo, det fungerer faktisk ganske upåklageligt, og kagen skulle angiveligt være opfundet i Texas i sidste århundrede. Baggrunden skulle være at skabe en sundere kage.
Den bedste gulerodskage får du, hvis du smører et godt lag frosting på kagen, og så går en del af det sunde ved kagen altså af.
I denne version er der frådset med toppingen.
4. Kanelsnegle
Haps, haps, haps. Sådan en nybagt kanelsnegl må gerne få selskab af nr. 2 nede i maven.
Det er nemt at lave kanelsnegle, hvis bare du sørger for at få fyldet pakket godt ind, så det ikke løber helt fra dejen inde i ovnen.
Svenskerne er ret dygtige til kanelfætre, så her kan du finde en opskrift på svenske kanelsnegle.
5. Drømmekage
Drømmekagen (fra Brovst) er slet ikke fra Brovst, men faktisk fra Klokkerholm i Vendsyssel, og navnet har Amo fundet på.
Den oprindelige opskrift stammer fra Marie Nielsen Højgård, og resten af historien kan du læse her.
Med en svampet bund og en snasket top af kokos er drømmekagen en drøm af en kage for både store og små, og opskriften får du lige her.
6. Æblekage
Æblekage er et vidt (men godt) begreb. Der kan både laves gammeldags æblekage med kogte æbler, rasp og flødeskum, der kan laves æbletærte, der kan laves smuldrekage, og der kan laves klassisk æblekage.
Hvis man er rigtig vaks i efteråret, ordner man en masse sæsonfriske, danske æbler og lægger i fryseren. Så er det nemt at lave lækre æblekager hele vinteren.
7. Cheesecake
Cheesecake kan spores helt tilbage til det gamle Grækenland, men ikke præcis i den version, vi kender til i dag.
Kagen består af en fast bund af kiks og smeltet smør, og et blødt fyld af blandt andet frisk ost som flødeost, ricotta eller mascarpone.
Den danske oversættelse af navnet, ostekage, ser ikke ud til at have vundet indpas.
Prøv Samvirkes version med matcha og pistacienødder.
8. Brownie
En brownie kan være helt konfektagtig med sin intense chokoladesmag og sin svampede tyngde.
Brownien stammer fra USA og kan spores tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.
Brownie serveres i små rektangler eller kvadrater, og det skader ikke at lægge en god kugle vaniljeis ved siden af.
Her får du et noget alternativt bud på en meget hurtig brownie.
9. Brunsviger
Vi skal sørme langt ned på listen for at finde den fynske 'nationalkage', brunsvigeren. Måske en af de kager, der kan give mest krig på kniven, når den ikke bliver bagt, "som vi gør derhjemme."
En rigtig brunsviger sejler i snasket topping og er blød og svampet i dejen. Og så skal den spises samme dag, som den er bagt. Medmindre du vil lave romkugler/trøfler af resterne.
Hvis du ikke lige kender en fynbo, du kan ringe til, kan du finde opskriften på brunsviger hos CoopOpskrifter, ligesom vores venner hos GoCook har en opskrift på festlig brunsviger med flødeskum
10. Kransekage
Det bliver ikke et godt nytår, hvis ikke der er kransekage til midnat, når rådhusklokkerne bimler og bamler.
Ifølge Odense Marcipan blev kransekagen (og dens pompøse kusine, overflødighedshornet) opfundet i Danmark efter marcipanens indtog i 1700-tallet.
Det kræver lidt tålmodighed at bygge sit eget kransekagetårn, men det er ikke svært. Her får du hjælp.