Fødselsdagslagkage: Sådan laver du en talkage
Sådan gør du:
Lav en skabelon af dit tal. Brug en enkelt skriftype som er meget fed. Hver tal skal kunne være på et A4 papir. Print dem ud og klip ud.
Tallagkage til 8-12 personer
(Dej til 2 tal, feks. 11 til 19)
300 g mel
75 g mandelmel (du kan også blende dit eget)
75 g flourmelis
200 g smør
1/2 tsk vaniliesukker
knivspids fint salt
1 æg
Alle ingredienser, undtagen æg, blendes til smulder. Brug ægget til at samle dejen. Pak dejen ind i film og læg på køl i en time.
Rul den ud på et stykke bagepapir. Ca en cm tyk.Læg bagepapiret med dejpladen over på en bradepande. Skær nu dit tal ud efter din tal-papirsskabelon. Fjern det omkringliggende dej og skabelonen.
Brug restdejen til at rulle endnu en plade ud på et nyt stykke bagepapir. Begynder dejen at drille så køl det ned igen. Husk at lave 2 stk af hvert tal. En bund og en top.
Forvarm ovenen op til 180 grader. Tallene bages i ovenen et eller 2 af gangen i 10-13 minutter indtil det er let gyldent i kanterne. Derefter skal tallene køles hel ned.
Creme:
400 g mascarpone creme
150 g flourmelis
1 vaniliestang
evt lidt revet citronskal
4 dl fløde
Mascarpone creme, flourmelis, vanilie og evt citronskal blandes sammen til en glat masse. Fløden piskes. Pas på ikke at piske for stiv - så bliver cremen hurtigt grynet. Fyld det i en plastiktrekant med tylle ( rund åbning uden takker).
Pres runde bomber ud på de første 2 tal, som er bunden. Hvis du synes kan du lægge små klatter af marmelade i mellemrummene og enkelte bær.
Forsigtig placer nr 2 tal, som top ovenpå flødebomberne. Pres derefter runde bomber ud på toppen.
Pynt kagen kort tid før servering med f.eks spiselige blomster, slik, små kager, bær og frugt.