Læserne skriver: Hellere grøn mad fra bunden end fake kød

Valget om Medlemmernes Mærkesag er i gang, og du kan være med til at bestemme, hvilken sag der skal stå øverst på Coops dagsorden i 2026. Vi har spurgt Samvirkes læsere, hvordan den grønne hverdag ser ud, og hvordan det bliver nemmere at tage de grønne valg

I vores nyhedsbrev har vi bedt jer om at skrive, hvad der skal til for at spise mindre kød, og komme med ideer til, hvordan Coop kan arbejde for en grønnere hverdag. I ønsker bl.a.  mere inspiration i grøntafdelingen, kødfri dage og mindre fake kød. Her er et udpluk af jeres svar.

Hvad sker der, hvis jeg stemmer på mærkesagen Grønnere mad?

Når du vælger Grønnere mad som mærkesag, vil vi arbejde for at gøre det lettere at fylde indkøbskurven med grønt. Mange danskere vil gerne spise mere frugt og grønt i hverdagen til gavn for både krop og klima.

Vi vil sænke barriererne, så grønt opleves som tilgængeligt, overkommeligt og appetitligt. Vi vil inspirere til nye vaner, give børn og unge lyst til at lave mad – og skabe mere glæde i køkkenet. Samtidig vil vi arbejde for, at frugt og grønt bliver til at betale for alle.

Bælgfrugter for begyndere - sådan kommer du igang 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 100 gram bælgfrugter om dagen, og bønner, linser og ærter fylder mere og mere på hylderne i supermarkedet, i kostrådene og i kantineordningen. Men det kan være svært at finde plads til dem på middagsbordet. Suppler kødet med bælgfrugter i frikadellerne, skjul linser i tomatsovsen og sørg for at smage til maden til med salt, syre og fedtstof. Her får du 7 råd til at snige bælgfrugterne ind i maden. 

Mad-inspirator Trine Krebs kæmper for de grønne spisevaner 

I 25 år har Trine Krebs kæmpet for at få danskerne til at spise mere grønt. Og selvom en ny undersøgelse fra Coop Analyse viser, at de grønne spisevaner er stagneret, kæmper hun ufortrødent videre. Sidste år besøgte Samvirke Trine Krebs i hendes grøntsagshave med udsigt over Isefjorden til en snak om hendes kamp for grønne spisevaner. Læs artiklen her. 

22 opskrifter med hvide bønner

Selvom den ofte udkonkurreres af kidneybønner i de danske køkkener, er den hvide bønne et cremet, sundt og smagfuldt bekendtskab. Den kan bruges i salater, gryderetter og som tilbehør til et godt stykke kød. Samvirke besvarer dine bønner og bringer 22 opskrifter med den hvide bælgfrugt. Find opskrifterne her.

Guide til mere grønt i maden

Gulerødder, spidskål og æbler er med til at holde kroppen sund, og de fleste kender til '6 om dagen', der skal minde os om at spise nok frugt og grønt. Gør det grønne tilgængeligt i køleskabet og på sofabordet efter aftensmad, og køb convenience-grønt de dage, hvor det skal gå lidt stærkt. Sammen med Landbrug & Fødevarer har vi lavet samlet 5 tips til at få mere grønt på tallerkenen. Se dem her.

Læs mere om