Er citronsyre et problem for allergikere?
Har med stor interesse læst artiklen om E-numre, hvor der blandt andet står, at citronsyre er et ganske harmløst og naturligt tilsætningsstof, da det også findes naturligt i citrusfrugter.
Nu fortæller min søn, der lider af græspollenallergi, at den citronsyre, der findes i industrifremstillede fødevarer, udvindes af sortskimmel, fordi det er billigere. Og det er problematisk for specielt allergikere, der frarådes at spise fødevarer med E330.
Bente Mortensen, Nr. Snede
Svar fra Leif Skibsted
Citronsyre indgår i energistofskiftet i alle vores celler, og det er svært at forestille sig en egentlig allergisk reaktion over for citronsyre. Den citronsyre, der tilsættes drikkevarer og fødevarer som E330, er kemisk set identisk med kroppens egen citronsyre og med citronsyre fra frugter som lime og citroner.
Mange beretter dog, at de ved at undgå fødevarer med E330 slipper for allergiske reaktioner og tillægger de allergiske reaktioner forureninger fra den skimmelsvamp, der bruges til bioteknologisk fremstilling af citronsyre. Det er nemt at undgå mad og drikke med E330, og allergikere må prøve sig frem.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.