Veganer, vegetar eller muslim – her er de forbudte E-numre

Muslimer vil undgå rester af svin. Veganere og nogle af vegetarerne undgår rester af dyr, der kan findes som tilsætningsstoffer i is, rugbrød, desserter og slik, og rester af insekter, som findes i farve.

Rugbrød kan indeholde E 471, der er fremstillet af fedtsyrer. Fedtsyrerne kan stamme fra køer eller svin.

Mad uden kød og svin

  • Vegetarer spiser ikke kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.
  • Veganere lever plantebaseret, spiser ikke kød og undgår så vidt muligt mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter, der er testet på dyr.
  • Jøder og muslimer spiser ikke svinekød, som de anser for urent.

Mad med rester fra dyr er uønsket

46 E-numre blandt E-nummerlistens flere hundrede numre er uønskede blandt muslimer, veganere og vegetarer.
Mange fødevarer indeholder tilsætningsstoffer, der kan være af animalsk oprindelse.  

Økologiske varer er næsten renset for animalske E-numre

Økologiske færdigproducerede varer er en nem genvej til mad næsten uden tilsætningsstoffer, der kan have animalsk oprindelse.

Her skal man kun kigge efter (E 422) glycerol, som i økologien er eneste tilladte tilsætningsstof, der kan være baseret på dyr, for eksempel svin. Det bruges blandt andet som konsistensmiddel i fødevarer.

Rugbrød og is kan have rester af svinefedt

Hvedebrød og rugbrød kan indeholde E 471.
Det er mono- og diglycerider af fedtsyrer, der forhindrer, at brødet bliver tørt. Fedtsyrerne kan stamme fra både planter og dyr, for eksempel svin, og producenten har ikke pligt til at fortælle, om plante- eller dyrefedt er blevet brugt.

Derfor er E 471 på listen over E-numre, der er uønskede for muslimer, veganere og vegetarer. Det samme gælder for E 472, som anvendes i blandt andet is og margarine.

Coop fortæller, hvor fedtet kommer fra

Coop gør en undtagelse for E 471 og E 472. Selv om det ikke er lovpligtigt, angiver Coop oprindelsen af de 2 stoffer på alle varer, der er ”Egne Mærker”, og Coop har et generelt krav om, at hvis et vegetabilsk produkt indeholder tilsætningsstoffer, skal tilsætningsstofferne så vidt muligt være af vegetabilsk oprindelse, og det skal være angivet i indholdsdeklarationen, så der ikke er nogen tvivl.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Veganere vil ikke have farve fra skjoldlus

Rød farve fra E 120 undgås af både veganere, nogle vegetarer, muslimer og jøder. Stoffet hedder også carminer. 
Carminer gør pølser og læbestifter røde. Det udtrækkes af rygskjoldet fra røde skjoldlus, som lever på kaktusplanter i Mellem- og Sydamerika. Aztekerne i Mexico brugte metoden 700 år før vores tidsregning til farvning af tøj, og farvestoffet blev bragt til Europa i 1500-tallet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gelatine stammer fra dyrs knogler, men er ikke et E-nummer

Gelatine giver den geleagtige konsistens i slik og desserter. Det er et stof, muslimer, vegetarer og veganere tjekker efter på ingredienslisterne. Det stammer oftest fra okser og svins huder og knogler, og det fremgår ikke af ingredienslisten, om der er brugt kalv eller svin. Derfor undgår blandt andre muslimer fødevarer med gelatine.

Gelatine har ikke noget E-nummer. Gelatine har været brugt i madvarer gennem århundreder, derfor har det status som fødevareingrediens, ikke tilsætningsstof eller E-nummer.
Gelatine bliver i stigende grad erstattet af for eksempel tang. 

Her ser du alle E-numrene

Samvirke har sammensat en bruttoliste over E-numre af animalsk oprindelse, der vises af Fødevarestyrelsen og E-nummerbogen. Der er stort sammenfald, men Fødevarestyrelsen undlader for eksempel at vise E 120 Carminer, et farvestof, der fremstilles af skjoldlus, mens E-nummerbogen ikke har medtaget E 1517 og E 1518. Det er Glyceryldiacetat (diacetin) og Glyceryltriacetat (triacetin), forbindelser mellem eddikesyre og glycerol, hvor glycerol kan være fremstillet af fedt fra dyr.

Her er alle taget med:

  • E 120 Carminer (Carminsyre, Cochenille) (fremstilles fra insekt)
  • E 304 Ascorbylstearat
  • E 422 Glycerol
  • E 431 Polyoxyethylen (40) stearat
  • E 432 Polyoxyethylen (20) sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)
  • E 433 Polyoxyethylen (20) sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)
  • E 434 Polyoxyethylen (20) sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)
  • E 435 Polyoxyethylen (20) sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)
  • E 436 Polyoxyethylen (20) sorbitantristearat (Polysorbat 65)
  • E 445 Glycerolestere af fyrreharpiks
  • E 470a Natrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrer
  • E 470b Magnesiumsalte af fedtsyrer
  • E 471 Mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472a Eddikesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472b Mælkesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472c Citronsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472d Vinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472e Mono- og diacetylvinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 472f Blandede eddike- og vinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 473 Saccharaoseestere af fedtsyrer
  • E 474 Saccharaoseestere i blanding med mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 475 Polyglycerolestere af fedtsyrer
  • E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
  • E 477 Propylenglycolestere af fedtsyrer
  • E 479b Termisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af fedtsyrer
  • E 481 Natriumstearoyllactylat
  • E 482 Calciumstearoyllactylat
  • E 483 Stearyltartrat
  • E 491 Sorbitanmonostearat (SPAN 60)
  • E 492 Sorbitantristearat (SPAN 65)
  • E 493 Sorbitanmonolaurat (SPAN 20)
  • E 494 Sorbitanmonooleat (SPAN 80)
  • E 570 Fedtsyrer
  • E 626 Guanylsyre
  • E 627 Dinatriumguanylat
  • E 628 Dikaliumguanylat
  • E 629 Calciumguanylat
  • E 630 Inosinsyre
  • E 631 Dinatriuminosinat
  • E 632 Dikaliuminosinat
  • E 633 Calciuminosinat
  • E 634 Calcium-5’-ribonucleotider
  • E 635 Dinatrium-5’-ribonucleotider
  • E 1517 Glyceryldiacetat (Diacetin) 
  • E 1518 Glyceryltriacetat (triacetin)