Redaktionen anbefaler






Økologisk salami fra Danmark er uden nitrit, som både konserverer og farver. Hvis pølsen er importeret kan den godt indeholde nitrit - også selvom den er økologisk.
Vil du have så få E-numre som muligt i din mad, er økologi den nemme genvej. 49 E-numre må bruges i økologiske fødevarer. I konventionelle fødevarer må der bruges 350 E-numre.
Tilsætningsstoffer er ikke økologiske, alligevel bruges de i økologiske fødevarer. Økologi må nemlig gerne indeholde op til 5 % ikke-økologiske ingredienser.
Nitrit til kødprodukter må gerne bruges i EU. Danske økologiske producenter afviser at bruge det. Derfor er de danske økologiske produkter uden nitrit.
Der må gerne være sulfitter i økologisk øl, men ikke i økologisk vin. I øl tilsættes sulfitterne ikke. Gæren i øllet fremstiller selv en lille smule sulfit under gæringen. Sulfit er med til at standse øllen i at blive gammel. I øl skal sulfit ikke deklareres, fordi det ikke bliver tilsat.
Sulfit tilsættes konventionel vin for at forhindre eftergæring, når vinen er hældt på flaske. I økologisk vin må sulfitter ikke tilsættes, men det er meget svært at fremstille en drikkelig vin uden sulfit. Man må derfor regne med, at sulfit bruges i økologisk vin, selvom den ikke er deklareret. Det fremgår blandt andet af E-nummerbogen af Torben Hallas-Møller og Orla Zinck.
EU-regler tillader 100-370 mg SO2/l som det maksimale svovlniveau i den aftappede økologiske vin afhængig af vintype.
Syntetiske farvestoffer er ikke tilladt i økologiske fødevarer. Aromastoffer må ikke bruges i økologiske animalske produkter, mens der i vegetabilske fødevarer må benyttes naturlige aromaer. Naturlig aroma er udvundet af den råvare, hvis smag aromaen skal tilføre varen. Sødemidler er ikke tilladt i økologiske produkter.
Vegetabilske fødevarer
• E 170 Calciumcarbonater. Surhedsregulerende
• E 270 Mælkesyre. Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 290 Kuldioxid. Giver bobler i sodavand. Pakkegas.
• E 296 Æblesyre. Surhedsregulerende. Konserverende egenskab. Forstærker antioxidanter
• E 300 Ascorbinsyre. Melbehandlingsmiddel. Antioxidant. Surhedsregulerende. Beskytter mod nitrosaminer.
• E 306 Stærk Tocoherolholdige ekstrakter. Antioxidant.
• E 322 Lechitiner. Emulgator. Vis antioxidativ virkning.
• E 330 Citronsyre. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 333 Calciumcitrat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 334 L-vinsyre. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
• E 335 Natriumtartrat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
• E 336 Kaliumtartrat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
• E 341 Monocalciumfosfat. Surhedsregulerende. Hævemiddel i bagepulver. Forstærker antioxidanter.
• E 400 Alginsyre. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
• E 401 Natriumalginat. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
• E 402 Kaliumalginat. Stabilisator. Fortyknings/geleringsmiddel.
• E 406 Agar. Fortykningsmiddel og stabilisator.
• E 407 Carrageenan. Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel
• E 410 Johannesbrødkernemel. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 412 Guargummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 413 Targanth. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 414 Arabisk gummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 415 Xanthangummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 416 Karayagumi. Stabilisator.
• E 422 Glycerol. Konsistensmiddel (blødgørende).
• E 440 Pectin. Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel.
• E 500 Natriumcarbonater. Surhedsregulerende. Indgår i de fleste bagepulvere.
• E 501 Kaliumcarbonater. Hævemiddel.
• E 503 Ammoniumcarbonater. Hævemiddel.
• E 504 Magnesiumcarbonater. Surhedsregulerende.
• E 516 Calciumsulfat. Næringsstof til gær. Vandjustering til mineralvand og øl.
• E 524 Natriumhydroxid. Neutraliserer syrer under dannelse af natriumsalte.
• E 551 Siliciumdioxid. Antiklumpningsmiddel.
• E 938 Argon. Pakkegas.
• E 941 Nitrogen. Pakkegas.
• E 948 Oxygen. Pakkegas.
Animalske fødevarer
• E 250 Nitrit. Konserverings og farvemiddel. Danske økologiske producenter benytter ikke nitrit.
• E 270 Mælkesyre Konserverende effekt. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 290 Kuldioxid. Giver bobler i sodavand. Pakkegas.
• E 325 Natriumlactat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 330 Citronsyre. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 331 Natriumcitrat. Surhedsregulerende. Forstærker antioxidanter.
• E 406 Agar. Fortykningsmiddel og stabilisator.
• E 407. Carrageenan. Stabilisator. Fortykningsmiddel. Geleringsmiddel.
• E 410 Johannesbrødkernemel. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 412 Guargummi. Stabilisator. Fortykningsmiddel.
• E 440 Pectin. Fortykningsmiddel/ geleringsmiddel.
• E 941 Nitrogen. Pakkegas.
• E 948 Oxygen. Pakkegas.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10