Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det en amagermad?

En amagermad er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder sådan. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts næste gang du sidder til et middagsselskab.

De hollandske amagerbønder kan have lagt navn til amagermaden. 

Amagermad

De fleste tænker på et stykke franskbrød og et stykke rugbrød klappet sammen, hvis de bliver bedt om at beskrive en amagermad, men hvorfra navnet kommer, har de færreste nok et bud på. Det er heller ikke helt let at fastslå, siger madhistoriker Nina Bauer. Én af forklaringerne er, at amagermaden har været almindeligt udbredt blandt de hollandske amagerbønder, som drev landbrug på Amager i flere generationer fra midten af 1500-tallet og frem.

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat

Skipperlabskovs 

Bøf Stroganoff

Russisk og italiensk salat

Janssons fristelse

Knepkager

Dyrlægens natmad 

Arme riddere

Benløse fugle

Porøst rugbrød

»Der er en lidt søgt forklaring, der går på, at den hollandske rugbrødstype er meget mere porøs og smuldrer meget nemmere end den danske, så derfor måtte man jo lægge et stykke franskbrød nedenunder for at holde sammen på det,« siger Nina Bauer.

I Nordjylland findes en anden betegnelse for et stykke rugbrød klappet sammen med et stykke franskbrød. Her vil nogle kalde det en kærestemad, forklarer Nina Bauer.

Opskrift: Amagermad med humus

Læs mere om