Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det italiensk salat og russisk salat?

Italiensk salat og russisk salat er nogle af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder, som det gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

Byder man en italiener på det, vi kalder italiensk salat, vil han sige, at det er russisk salat.

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat
Skipperlabskovs 
Bøf Stroganoff
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad 
Arme riddere
Benløse fugle

Salat-forvirring

Også i flere andre europæiske lande får man noget, der minder mere om, hvad vi forstår som italiensk salat, hvis man følger en opskrift på russisk salat.  

»En af de forklaringer, jeg er stødt på, er, at den er opstået i Moskva i 1860’erne på et hotel eller en restaurant. Men det er svært at sige præcist, for det er i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, at alle de her majonæsebaserede salater begynder at dukke op, og det kan godt være svært at finde ud af, hvilken type, der er tale om,« siger Nina Bauer.

Er russisk salat en dansk opfindelse?

Men hvad så med den salat, vi i Danmark kalder russisk Salat? Det må simpelthen være en dansk opfindelse, vurderer Nina Bauer.

»Måske har den fået navnet, fordi den russiske ret, mange kender uden for Rusland, er borsjtj, som jo er rød og lavet på rødbeder. Jeg ved ikke, hvad russerne ville sige, hvis de blev præsenteret for det, danskerne kalder en russisk salat,« siger hun.

Opskrift: Italiensk salat

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #aftensmad og #madlavning