Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det cæsarsalat?

Cæsarsalat er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor retten hedder, som den gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

Kejser Cæsar har aldrig spist cæsarsalat.

Cæsarsalat

Hvis du gik og troede, at cæsarsalat er opkaldt efter en gammel romersk kejser, kan du godt tro om igen. Salaten er i stedet skabt af en entreprenant italiensk immigrant ved navn Caesar Cardini, som kom til USA under Første Verdenskrig.

Spiritusforbuddet gav ham og hans brødre den lyse idé at etablere en restaurant i Mexico lige på den anden side af den amerikanske grænse. Kombinationen af italiensk mad og muligheden for at købe alkohol gjorde restauranten meget populær hos blandt andre det amerikanske jetset. Den i dag verdenskendte cæsarsalat skal være opstået som resultat af en efterspørgsel så stor, at det var svært for restauranten at følge med, fortæller madhistoriker Nina Bauer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Skipperlabskovs 
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad 
Arme riddere
Benløse fugle

Personalet måtte tømme spisekammeret

»Historien er, at restauranten en aften er ved at løbe tør for råvarer, simpelthen fordi den er så populær. Køkkenpersonalet må derfor finde ud af, hvad der er i spisekammeret, og så smide det sammen i en ret. Det var altså salat, brød, parmesan, æg, olivenolie og citron,« siger hun.

Salaten blev så stor en succes, at den kom fast på menukortet, da Caesar Cardini senere flyttede tilbage til USA og åbnede en restaurant i et stort hotel. Familien begyndte samtidig at producere og tog også patent på den klassiske stærke dressing, som cæsarsalaten er kendt for.

Opskrift på cæsarsalat 

Læs mere om