Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det knepkager?

knepkager er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor det hedder, som det gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde med fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

"Knep" er det sønderjyske ord for "knæk."

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat
Skipperlabskovs 
Bøf Stroganoff
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Dyrlægens natmad
Amagermad 
Arme riddere
Benløse fugle

Indeholder flere forskellige typer mel

Knepkager har oprindeligt været noget, man bagte af dejrester efter brødbagningen. Derfor indeholder opskrifter på kagerne både rugmel, hvedemel og andre typer mel, fortæller Nina Bauer.

»Man tog simpelthen de små dejsmuler, der lå tilbage, og blandede dem med fløde eller fedt og sukker, og så bagte man dem.«

Ligesom mange andre småkager og kager er knepkager for alvor blevet udbredt og kommet på opskrift i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet. Det hænger blandt andet sammen med udbredelsen af komfuret i flere og flere husholdninger, fortæller Nina Bauer.

Opskrift: Knepkager

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #aftensmad og #madlavning