Vuggevisen er sund for dit barn

Vuggeviser kan forbedre dit barns sundhed, viser undersøgelse. Hvad du synger, er ikke vigtigt, det vigtige er at få sunget. Samvirke guider dig til, hvordan du får sunget vuggevise for dit barn.
Bamse der synger godnatsang

”Vuggevisen gør båndet mellem barn og forældre stærkere," fortæller professor i musikvidenskab Lisa Bonnár, der har skrevet en ph.d.-afhandling om vuggeviser.

 Sang går i arv og knytter bånd

Måske er du selv vokset op med, at din mor og far sang ”Elefantens vuggevise” og ”Solen er så rød mor”, når du skulle sove.  Undersøgelser viser nemlig, at vuggeviser går i arv, og de fleste synger det samme, som deres forældre gjorde.

Vuggevisen er nemlig en god måde at få dit barn til at falde i søvn om aftenen og styrker forholdet til barnet. Det fortæller norske Lisa Bonnár, der har skrevet en ph.d.-afhandling om vuggeviser.

”Vuggevisen gør båndet mellem barn og forældre stærkere. De mødes i noget tredje, som er sangen, og de knytter sig med hinanden og får noget tilfælles, som hverken er voksenverdenen eller børneverdenen, men noget midt imellem,” siger hun.

Musik giver et bedre helbred 

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet (SIF) og Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet viser, at 40% danske kvinder og 27% danske mænd er vokset op med sang og musik i barndomshjemmet.

Samme undersøgelse viser, at sang og musik i barndomshjemmet har betydning for, at vi senere i livet udvikler et aktivt forhold til musik, og folk, der går til koncerter eller spiller musik, oplever at have et godt fysisk og mentalt helbred.

Musik og sang har også vist sig at have en god effekt hos for tidligt fødte børn, som kan få spædbørnenes hjertefrekvens til at falde og forbedre deres vækst og sutteadfærd.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan kommer du i gang med at synge vuggevise for dit barn

  • Skab en rolig situation og tag dig god tid. Dit barn kan mærke, hvis du stresser eller tænker over dagens arbejde.
  • Vær ligeglad med din sangstemme, for det er dit barn.
  • Hvis du ikke kender nogen klassiske vuggeviser, så køb en bog, ellers så syng frit fra leveren. Det vigtigste er, at du synger.
  • Børn kan godt lide ritualer og gengangere, så derfor virker vuggevisen ofte godt, hvis det er den samme sang aften efter aften. Det skaber nemlig en tryg og forudsigelig stemning.
  • Syng i et roligt tempo, som får dit barn til at falde til ro og ned i gear.

Sang er et godt overgangsritual

Vuggevisen er kendetegnet ved et roligt tempo, en simpel melodi og mange repetitioner og er derfor et godt middel til at få dit barn til at falde til ro efter en travl dag i vuggestuen eller børnehaven.

”Vuggevisen giver en ro både hos forælderen og barnet. Børn kan have vanskeligheder med at falde i søvn, og sangen er derfor et vældigt fint overgangsritual fra vågen- til drømme-tilstand, og det er sundt for både krop og sjæl,” fortæller Lisa Bonnár.

Syng forfærdeligt, falsk og forkert

Lisa Bónnar fortæller, at nogle forældre undgår at synge, fordi de synger dårligt. Men barnet er ligeglad med, om du ikke rammer tonen eller har problemer med teksten. Det er nemlig genkendeligheden i stemmen, der er vigtig for barnet.

”Selvom forældrene ikke synes, de synger særlig pænt, så synes børnene, at det lyder flot, fordi det er mor eller far, der synger. Stemmen bliver blødere og roligere, når de synger, og det er det, barnet lægger mærke til.”

Fædre er spontane, mødre forbereder sig

Det er også ligegyldigt, om du synger Elvis eller sange fra ”De små synger”. Det er genkendeligheden i stemmen og trygheden, der er vigtig for barnet. Når det kommer til sangvalg, er der nemlig stor forskel på, hvad mor og far vælger at synge.

Mænd er mere spontane og finder ofte bare på det, der lige falder dem ind. Det kan være, at de synger om dagen i morgen, opdigter en sang om drager eller synger en sang, de har hørt i radioen tidligere på dagen, fortæller Lisa Bonnár.

Mødre derimod er mere bevidste omkring, hvilke sange de vælger, og går måske på biblioteket for at finde sangbøger med sange, som de tænker, at barnet vil kunne lide.

Vuggevisen er på retur

Sang på sengekanten er ifølge Lisa Bonnár så småt begyndt at svinde ind. Hun fortæller, at der ikke er nogen præcise tal for, hvor mange forældre der synger for deres børn, men at antallet temmelig sikkert falder.

”Vi synger ikke lige så meget, som vi gjorde før, fordi sangen konkurrerer med tv, iPads og internettet,” siger hun.

Læs mere om