Syng for fuld hals - og få det bedre

Både forskere og musikpædagoger er enige. Sang er godt for krop og sjæl, og vi burde synge meget mere. Læs her, hvorfor.
Tre tegnede personer synger. En i badet, en med mikrofon og en ud i luften.

Selvom det er rart at lytte til, behøver du ikke være nogen skønsanger for at få det godt af at lader tonerne runge.

Det er sundt at synge

Sangere elsker at synge og påstår, at de får det godt af det. Men kan det være rigtigt - og hvad sker der egentlig i kroppen, når man synger?

Det satte en gruppe tyske forskere fra universitetet i Frankfurt sig for at undersøge. De ville se nærmere på sangs fysiske påvirkning af kroppen. Til formålet tog de blodprøver fra et professionelt kor i byen før og efter en 60-minutters generalprøve på Mozarts Requiem.

Forskerne opdagede 2 interessante ting i de blodprøver, der var taget efter generalprøven. De registrerede en stigning i blodet af dels immunoglobulin A, dels  hydrocortison, der begge styrker immunforsvaret.

En uge senere gentog forskerne forsøget og tog igen blodprøver hos kormedlemmerne. Denne gang før og efter, de lyttede til en optagelse af Mozarts korværk - altså uden selv at synge. Her registrerede de ikke de samme ændringer i blodet. Forskerne konkluderede, at sang for fuld skrue styrker immunforsvaret.

Syng i badet

Pia Scharling, der er konservatorieuddannet sangpædagog med speciale i sang og stresshåndtering, påpeger, at sang også er befordrende for velværet. Hun sammenligner sang med fysisk aktivitet.

Sådan kommer du i gang med at synge:

• Sig til dig selv, at det er lige meget, hvordan det lyder. Man er tit selv den værste kritiker og stiller store krav til sig selv, hver eneste gang man åbner munden. Men du er altså ikke med i ’X Factor’.

• Opfat sang som en leg - en legende omgang med stemmen. Det at lege er godt og ikke kun for børn. Vi synger, fordi det skal være sjovt og givende.

• Find eller lån en sangbog på biblioteket, som indeholder sange, du kender, og syng fra den.

• Køb en 'syng med’-cd - for eksempel sangundervisnings-cd'en "Sang fra Brusebadet".

• Syng for dig selv i brusebadet, eller syng med, når du hører en god sang i radioen. Evt. når du kører bil, hvis ingen andre må høre dig.

• Meld dig til et begynderkor eller et tumpekor, hvor utrænede eller usikre stemmer er i trygge rammer. Det er muligt hos stort set alle aftenskoler i landet.

 

• Børn er fordomsfrie, så udnyt muligheden og syng med et lille barn eller barnebarn. Det er en gave til både den voksne og barnet.

"Det at synge er en fysisk handling - ligesom når man dyrker sport. I begge tilfælde, når man trækker vejret dybt ned i maven, bliver der frigivet en masse velværehormoner, de såkaldte endorfiner. Men den kontakt, man får med sig selv, er mindst lige så væsentligt. Når man synger, er man meget fokuseret. Man kan hverken græde eller grine. Man kan heller ikke tænke på andre ting. Man tænker kun på sang - og de bekymringer, man ellers måtte have, bliver sat på pause," siger hun.

Hun synes, at de fleste mennesker stiller for store krav til deres sang. Derfor synger mange kun til fodboldkampe, eller når de har fået noget at drikke. Men sangpædagogen synes, det er synd.

"Det er virkelig frigørende at få kontakt med sin sangstemme. Så det er en rigtig god idé at synge hjemme i badeværelset og give den fuld skrue. Her lyder det rigtig godt. Man er tryg, fordi man i det mindste tror, at man ikke har nogen lyttere, og det varme vand hjælper til, at musklerne og kæben er afslappet," fortæller Pia Scharling.

Det er et naturligt instinkt at synge

Det ligger latent i os alle sammen at synge, hævder Pia Scharling.

"Jeg er helt sikker på, at vi som urmennesker også har sunget. Jeg kan lige se for mig, hvordan stenaldermanden kom slæbende med en urokse, mens han sang en sejrssang. Jeg tror, at der har været sunget altid - men måske har vi skruet ned for det i forhold til tidligere, fordi vi lægger så mange bånd på os selv.”

Alle mennesker kan synge af fuld hals. Og teknikken har vi i hvert fald tidligere i livet haft helt på plads.

"Se bare på en lille baby, der skråler. Det er tydeligt, hvordan hele kroppen understøtter lyden. Babyer og børn ved ikke noget om sangteknik. De gør det bare. Det er deres instink,t og det er det instinkt, vi skal finde tilbage til og raffinere til en egentlig teknik," siger Pia Scharling.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er let at synge

At synge rigtigt er ikke raketvidenskab - det er snarere en bevidsthed om, hvordan man kan udvikle sin stemme, siger hun.

"Så hvis man på en gang vil have skovlen under de spændinger, man render rundt med, og samtidig udvikle sin stemme, kan man tage skridtet videre og tage et par enkelte sangtimer. 

Så er man i gang. Derefter kan man selv benytte sangen som et aktivt redskab til mere afslapning, afstresning og færre spændinger i kroppen," siger Pia Scharling.