sko

Våde sko: Sådan skal du (ikke) tørre dem

Stil dine sko tørt og lunt, hvis de er blevet våde. Men pas på med for høj varme, som kan få skoen til at gå op i limningen og lædersko til at udtørre.
Våde sko i vandpyt

Det er ikke lige meget, hvordan du tørrer dine sko, hvis de er blevet våde.  

Drop radiator, tørretumbler og mikroovn

Svup, svup, svup! Arrgghh…den regnbyge havde du ikke lige set komme. Og nu er yndlingsskoene gennemblødt af vand. Hvad gør du? Radiatoren? Tørretumbleren? Eller måske mikroovnen?       

Nej, nej og nej, lyder svaret samstemmigt fra Berit Mikkelsen, der er produktchef for fodtøj hos Sahva, og Lise Hansen, som er butikschef i ECCO på Strøget i København.

»Det kan være fristende at stille skoene på radiatoren eller smide dem i tørretumbleren, hvis man gerne vil have dem hurtigt tørre. Men du risikerer simpelthen at ødelægge dem, hvis du vælger den løsning,« siger Berit Mikkelsen.

Høj varme kan ødelægge skoen

Høj direkte varme kan opløse limen, så skoen f.eks. går op i snuden. Limen kan også trække ud og misfarve hvide såler, forklarer hun.

Er der tale om lædersko, kan strålevarmen fra en radiator, brændeovn eller lignende desuden få skindet til at tørre ud, forklarer Lise Hansen.      

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stil skoene tørt og udskift avispapir løbende

Det bedste, du kan gøre, er at stille skoene et sted, der er tørt og lunt, og så er det en god idé at tage løse såler op, lyder rådet fra eksperterne. Sål og eventuelle indlæg i skoen kan nemlig være med til at holde på fugten.

Desuden kan du med fordel overveje at stoppe avispapir eller køkkenrulle i skoene, hvis de er meget våde, men det er vigtigt, at du skifter papiret ud løbende. Ellers holder papiret bare på fugten.

Sørg altså for at:    

  • Stille skoene tørt
  • Stille skoene lunt, men ikke for varmt
  • Tage sål og evt. indlæg op
  • Put evt. avispapir i skoen, men husk at skifte det, så det ikke holder på fugten   
  • Hav tålmodighed

Tør dine sko jævnligt

Selvom du ikke er blevet fanget i en regnbyge, kan det være en god idé at tage sålen ud og lade dine sko tørre/lufte igennem en gang i mellem. Der findes ingen fødder, der ikke sveder, og dine sko har godt af en dag uden fugtige fusser i ny og næ.

Kilde: Produktchef for fodtøj hos Sahva, Berit Mikkelsen

Behandl dine sko ordentligt

Både Berit Mikkelsen og Lise Hansen understreger at det er vigtigt at behandle sine sko korrekt for at beskytte dem bedst muligt mod regn og sjask. Børst og rengør dem godt og brug en imprægnering, der passer til din skotype. Har du lædersko, bør du desuden smøre dem med skocreme, wax oil eller læderfedt alt efter typen af skind. Spørg din forhandler, hvis du er i tvivl om, hvilket produkt du skal bruge og hvor ofte, du skal behandle skoene.  

Læs mere om