Skal man vaske sit tøj igen, hvis det har hængt ude i regn?

Dit vasketøj bliver ikke beskidt eller forurenet af regnvand, så du behøver som udgangspunkt ikke vaske det igen, hvis du glemmer det i regnen eller bliver overrumplet af en pludselig skylle.

Regnbyger er øv, når du lige har hængt dit vasketøj til tørre. Men regnen er ikke farlig og kan faktisk virke som skyllemiddel.

Nej, det er der umiddelbart ikke nogen grund til, lyder det korte svar fra Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor ved DTU Miljø – Institut for Vand og Miljøteknologi.

»Lad bare tøjet tørre igen og spar dig selv for det dobbelte arbejde. Der er som udgangspunkt ikke noget farligt ved, at tøjet bliver gennemvædet af regnvand,« siger han.

Forurening fra regn er uden betydning og forsvinder igen

Når du hænger vådt vasketøj til tørre udendørs, vil det uvægerligt komme i kontakt med den forurening, der måtte være i luften. En regnbyge – hvis indhold af forureningsstoffer stort set afspejler luftens – kan til en vis grad være med til at koncentrere nogle af stofferne i tøjet. Men medmindre du har hængt tøjet til tørre i et meget forurenet område, vil der være tale om meget lave koncentrationer, og de vil formentlig blive frigivet til luften igen, når tøjet tørrer, vurderer Hans-Jørgen Albrechtsen.

Ikke værre end at indånde luften

Under alle omstændigheder vil du ikke blive udsat for mere forurening via tøjet, end når du går udenfor og trækker vejret i det område, hvor tøjet har hængt til tørre, tilføjer han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask tøj i regnvand

Regnvand på vasketøjet er i sig selv ganske uskadeligt og kan faktisk have en blødgørende effekt ligesom skyllemiddel. Det er nemlig ofte blødere end vandet i mange husholdninger, der kan være fyldt med kalk. Regnvand kan også med fordel opsamles og benyttes direkte til tøjvask.

Tøjet skal ikke være vådt for længe

Er der tale om lange eller gentagne regnbyger, der betyder, at tøjet er længe om at blive tørt, kan det dog godt være en idé at vaske det igen, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

»Hvis tøjet er vådt i lang tid – og navnlig, hvis tøjet ikke er vasket helt rent – kan der potentielt vokse mikroorganismer eller urenheder i det, så det ikke virker helt nyvasket, når det endelig er blevet tørt.«

Pas på pollen

Er du allergisk over for pollen, skal du også overveje en ekstra gang, om du bør vaske tøj, der er blevet gennemvædet af en sommerskylle. Det siger meteorolog Klaus Larsen fra DMI.

»Vådt vasketøj er bedre til at tage imod pollen end tørt, og man kan godt risikere, at regnen vasker ekstra pollen ind i tøjet.«

Astma-Allergi Danmark anbefaler dog, at allergikere slet ikke tørrer tøj udendørs i pollensæsonnen, men i stedet benytter tørreloft eller tørretumbler.

Er tøjet snavset?

Hvis tøjet er blevet synligt snavset på grund af meget støv i luften, er der også grund til at give det en tur mere i vaskemaskinen, siger Klaus Larsen. Han sammenligner med, at der på vinduer kan sidde sorte striber tilbage efter regnvejr. Samtidig kan tunge regndråber slå jord og snavs fra underlaget op på tøjet.