Søndag klokken 14 skal du tænde ovnen og støvsugeren og vaskemaskinen og …

Priserne på strøm svinger både i løbet af dagen og i løbet af ugen, og du kan spare mange kroner ved eksempelvis at tænde ovn og lade elbilen søndag eftermiddag. Samvirke har også beregnet, hvilket tidspunkt på ugen det er absolut dyrest at lade de elektriske apparater snurre
Hånd sætter ledning i stikdåse

Prisen på strøm varierer over ugen og dagen. På baggrund af priserne i 2022 er der et klart mønster i, hvornår strømmen er billigst og dyrest.

Prisen på 1 kWh strøm kan variere

Når ovnen varmer, støvsugeren brummer, og elkedlen bobler derudad, er elforbruget højt, og så løber elmåleren stærkt. Helt frem til første halvdel af 2021 var der ikke stor forskel, alt efter hvornår på dagen du tændte alle dine apparater, men efter Putins invasion af Ukraine er energipriserne ikke bare steget – der er også kommet stor forskel på, hvad du betaler for strøm på forskellige tidspunkter i løbet af ugen, faktisk er der også store forskelle på, hvornår på døgnet du får den billigste strøm.Det viser en kortlægning af strømpriserne, som Samvirke har lavet på baggrund af data for de første 10 måneder af 2022. Priserne er opgjort som et gennemsnit pr. time pr. ugedag – så du kan eksempelvis se, hvad 1 kWh strøm har kostet i gennemsnit om torsdagen, når klokken er 13.Samvirkes kortlægning af priserne viser, at afhængig af hvornår du bruger strøm i løbet af en uge, kan du risikere, at dit forbrug koster dobbelt så meget, som hvis du brugte strømmen på det billigste tidspunkt.

Natten er billigst, men hvilken dag er god?

Sætter du vaskemaskinen til at køre om natten? Så er du på rette vej. Priserne på strøm er generelt lav om natten. En tommelfingerregel siger også, at bruger du strøm om natten, så brug den natten mellem fredag og lørdag, mellem lørdag og søndag eller mellem søndag og mandag. Det er her, natpriserne er lavest.Men nætterne er ikke det tidspunkt, strømprisen rammer bunden. I de første 10 måneder af 2022 har strømprisen ramt lavpunktet søndag eftermiddag. Allerbedst har prisen været søndag klokken 14, selvom prisen generelt er lav på ugens sidste dag. Næstbedst er lørdag, og igen er midt på eftermiddagen døgnets lavpunkt.

Tirsdag er strømmen dyrest

Skal du bruge meget strøm, bør du undgå tirsdag. Tirsdagen er nemlig ugens dyreste dag, når det gælder elprisen. Næstdyrest er onsdag.Grunden til, at hverdagene er dyrere end weekenderne, skal findes i efterspørgslen på strøm: I hverdagene går børn i skole, fabrikker producerer, arbejdspladser er åbne, og generelt er der mere aktivitet i samfundet.Det er også efterspørgslen på strøm, der gør, at prisen på strøm er højere på to tidspunkter i løbet af dagen: om morgenen og om aftenen, når vi skal lave aftensmad. Når alle vågner, skal have kaffe, tænder vaskemaskinen og transporterer sig til jobbet, er der stor efterspørgsel på strøm. Når vi alle kommer hjem igen og skal have aftensmad, tænder tumbleren, sætter opvaskemaskinen i gang og skal se tv, stiger forbruget. Derfor er strømprisen også høj.I skemaet herunder er de gennemsnitlige strømpriser vist på en anden måde. Jo mørkere farve, jo dyrere er strømmen på i det pågældende tidsrum. Jo lysere grøn, jo billigere.

Elprisen i de to skemaer er det, man kalder den rå elpris. Den rå elpris er prisen uden tariffer, energiafgifter og moms, der normalt udgør cirka 1,60 kroner. Tirsdag morgen koster 1 kWh dermed rundt regnet 4 kroner i gennemsnit, mens prisen søndag eftermiddag er omkring 2,10 kroner.

 

Dermed bliver det også dobbelt så dyrt at bruge 1 kWh tirsdag morgen i forhold til søndag eftermiddag, hvor strømpriserne er i bund.Grafikkerne i artiklen er lavet på baggrund af data fra Energidataservice.

3 tommelfingerregler, når du skal finde billig strøm

  1. Brug strøm midt på dagen i weekenden eller om natten
  2. Undgå at bruges strøm om morgenen og ved aftensmadstid på hverdage. På hverdage er tirsdage og onsdage typisk dyrere end fredag
  3. Hold øje med vejrudsigten. Når det blæser, er der større sandsynlighed for, at strømmen er billig.

Se Samvirkes oversigt over elpriserne det kommende døgn

Det er ikke alle husholdninger, der i dag har timeafregning på strømmen. En del forbrugere har valgt at have en fastprisaftale med deres elselskab, og så betaler man samme pris døgnet rundt. Har man fast timepris, kan man ikke udnytte udsvingene i strømpriserne til at spare på strømforbruget - til gengæld har man en fast pris, der gælder i et helt kvartal.