9 gode råd: Sådan skærer du 20% af elregningen

Gode, nye vaner og fokus på dit elforbrug kan få regningen til at falde markant. Samvirke udpeger hjemmets største energislugere – for skal du for alvor spare penge, hjælper det ikke kun at slukke lyset, når du forlader rummet. Læs de 9 anbefalinger, der kan få din elregning til at falde markant
TV der streamer

Fjernsynet er hjemmets største strømsluger

Dobbelt så stor elregning på vej

Prisen på elektricitet er steget, steget og steget. Sammenligner man de første måneder af 2022 med de første måneder af 2021, er prisen på elektricitet mere end fordoblet. 1 kWh kostede i begyndelsen af 2021 i gennemsnit 2,40 kroner, mens der i 2022 har været dage, hvor 1 kWh  kostede over 8 kroner. De stigende energipriser har fået eksperter til at varsle, at elregningen for mange forbrugere i år kan ende med at blive dobbelt så stor som sidste år. 

Du kan sænke din strømregning på 2 måder: 

  • Spar på strømmen
  • Brug strøm, når den er billigst

I øvrigt er elregningen ikke den eneste regning, der er vokset. Varmeprisen har fået et nøk opad, og vi har 8 råd til at spare på varmeregningen

1: Gå efter de store strømsyndere først

Skal du spare på strømmen, så sørg for at fokusere indsatsen på de ting, der bruger mest strøm. I grafen herunder kan du se, hvordan elforbruget i et hjem fordeler sig: 

 

Mange taler om, at man sparer på strømmen ved at huske at slukke lys i de rum, hvor man ikke opholder sig. Det er også korrekt, men vil du for alvor have fart på strømbesparelserne, så tag fat på nogle af de store ting, hvor du har indflydelse på forbruget: underholdning, tøjvask, fjernsyn og madlavning.

2: Vær bevidst om dit elforbrug

Få en rutine, hvor du dagligt eller ugentligt følger med i dit elforbrug. Undersøgelser har vist, at bare det, at man følger med og måske noterer elforbruget ned, medfører, at man sparer i omegnen af 10% af sit strømforbrug. Bevidstheden om strømforbruget vækker nemlig gode vaner i dig. 

Du kan finde flere forskellige apps, der kan overvåge dit energiforbrug, og har du som langt hovedparten af danskerne en fjernaflæst elmåler, kan du følge med i dit elforbrug på eloverblik.dk

3: Brug strøm, når den er billigst

Strømprisen svinger i løbet af et døgn. På et typisk døgn er det absolut dyrest at bruge strøm mellem klokken 17 og klokken 20. Det er nemlig her, flertallet af danskerne vil bruge strøm og efterspørgslen er størst. Ser du elpriserne i et diagram, vil du se, at prisen altid er høj, når mange kommer hjem fra job. Det kaldes kogespidsen, fordi mange har gang i komfur og ovne for at lave aftensmad, men også tænder vaskemaskinen, når de kommer hjem fra job. Strøm er ligeledes dyrere om morgenen fra 6 til 9 end om natten og om formiddagen. 



Spareråd: 

  • Udskyd brugen af de store strømslugere som vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler til tidspunkter, hvor du strømmen er billigere. Brug apparatets timerfunktion, så du kan udskyde starten. 

På SEAS-NVE's hjememside kan du se, hvad prisen for 1 kWh er i et bestemt tidsrum. Husk at prisen er den rå elpris uden afgifter og moms, der normalt udgør 1,60-1,80  kroner på kWh. 

 

Langt de fleste husstande betaler en takst efter, hvornår de bruger strømmen. Det er kun, hvis du IKKE har en fjernaflæst måler eller har indgået en elaftale med fast pris, at du ikke betaler efter, hvornår du bruger strøm. 

4: Sluk på kontakten for TV og underholdning

På den absolutte førsteplads, når det gælder strømforbruget, finder du TV’et og andre underholdningsapparater. En tredjedel af al den strøm, du bruger, går til TV, streaming, radio, spilkonsoller og lignende. En af forklaringerne på det høje forbrug er, at mange af apparaterne står på standby, når du ikke bruger dem. De nyeste apparater har et meget lavt strømforbrug, når du har slukket på fjernbetjeningen, men har du et TV med et par år på bagen, kan du spare ganske mange kWh ved at slukke på kontakten i stedet for fjernbetjeningen. Slukker du konsekvent alle ting på kontakterne, kan du spare op mod 400 kWh om året. Ulempen for dig er, at du skal vente et par sekunder, hver gang TV’et eller andre af dine ting skal starte op. 



Spareråd: 

  • Sluk TV’et og andre apparater på kontakten
  • Slå hurtigstart fra på spilkonsollerne, du kan spare op mod 10 Wh, når en spilkonsol ikke skal stå tændt og klar til at starte hurtigt op

     
Kig ind i blank tromle i vaskemaskine

Tøjvask er en af de store energislugere - især hvis du bruger tørretumbler. Du kan spare mange kWh og dermed penge, hvis du sænker temperaturen, når du vasker og hænger tøj ud på tørresnoren i stedet for at tumble det

5: Fyld vaskemaskinen op og sænk temperaturen, når du vasker

En femtedel af danskernes strømforbrug går til tøjvask, og du kan spare store penge, hvis du lægger vanerne om, når du vasker. Først og fremmest gælder det om at fylde vaskemaskinen helt op, inden du sætter en vask i gang. Selvom du har en moderne vaskemaskine, der tilpasser forbruget af vand efter, hvor meget der er i tromlen, er det altid mest økonomisk at fylde vaskemaskinen helt op – noget danskerne er dårlige til, da vi typisk kun putter 3,5 kilo i tromlen, selvom der ofte er kapacitet til det dobbelte. 

Sænk også temperaturen, når du vasker. Når du vasker på 30 grader i stedet for 40 grader, bruger du kun halvt så meget elektricitet. 



Spareråd: 

  • Programmér vaskemaskinen til at vaske, når strømmen er billigst
  • Fyld maskinen helt op
  • Sænk temperaturen til 30 grader, når du vasker bukser, jeans, T-shirts og lignende
  • Vask håndklæder, sengetøj og klude ved 60 grader

Læs mere om hygiejne og tøjvask 

6: Hold den korrekte temperatur i køleskabet og fryseren

16% af en husstands elforbrug kommer fra brug af fryser og køleskab. Hæver du temperaturen for at spare på strømmen, går det markant ud over fødevaresikkerheden – omvendt er der ikke grund til at have en temperatur, der er lavere end 5 grader i køleskabet, og en temperatur lavere end -18 grader i fryseren. 

Tjek, om døren eller lågen lukker tæt nok. Sæt et A4-ark i klemme i listen og luk døren eller lågen. Hvis arket ikke sidder fast, eller hvis du kan trække arket ud uden modstand, slutter gummilisten ikke tæt nok og bør skiftes. 



Spareråd: 

  • Stil din fryser koldt (tjek manualen for, hvad producenten anbefaler). I et koldt rum bruger fryseren mindre strøm end i et varmt rum
  • Sørg for at rengøre ribberne bag på fryseren og bag på køleskabet. Er ribberne belagt med et stort lag støv, kan køleskabets eller fryserens kompressor ikke komme af med varmen. 

Læs mere: Sådan vedligeholder du køleskabet

Skal man købe nye hvidevarer med gode energimærker?

Energimærker er en måde, hvorpå du let kan identificere de hvidevarer, pærer og andre elektriske apparater, der bruger mindst strøm. Vælger du eksempelvis det mest energieffektive køleskab på markedet, kan du spare hundredvis af kroner på elregningen hvert år. 

Du skal dog ikke udskifte et apparat, der allerede virker fint. Produktionen af nye elektriske apparater udgør en stor del af den samlede miljø- og klimabelastning i apparatets levetid.

 

7: Læg låg på gryderne og udnyt eftervarmen

Aftensmaden kan være lidt irriterende at spise midt om natten, så her duer rådet med at lave mad, når strømmen er billig, ikke. I stedet skal du have gang i gode køkkenvaner, hvis du skal spare på energien. 

Sørg for, at du ikke har for meget vand i gryden, når du koger æg og kartofler. Æg kan klare sig med 1,5-2 centimeter vand i bunden af gryden, og kartofler behøver ikke at være dækket af vand, for at de kan koges. 



Spareråd:

  • Læg låg på gryden, så sparer du op til 50% af strømforbruget
  • Kog vand i en elkedel, det er langt mere energieffektivt end at koge på komfur
  • Tø madvarer op i køleskabet, så afgiver maden kulde, og køleskabet skal bruge mindre strøm
  • Sørg for at afkalke kaffemaskine, elkedel og opvaskemaskine. Når der sidder kalk i kander og på varmelegemet, skal der bruges mere energi
  • Fyld flere ting i ovnen samtidig. Du kan sagtens tilberede kød og brød samtidig, uden at det tager smag af hinanden
  • Sluk ovnen 5-10 minutter, inden din mad er færdig. Det giver en lille besparelse på elregningen

Læs mere: 7 tricks til opvaskemaskinen. Sådan får du renere tallerkener og glas

 

Selvom det kan virke tillokkende at droppe opvaskemaskinen for at spare penge, så brug opvaskemaskinen. Kigger man på den samlede regning for strøm, vand og varmt vand, så er det for privatøkonomien (og for miljøet) bedst at vaske op i opvaskemaskinen.  

8: Skift pærer og brug sensorer

LED-pærer bruger langt mindre energi end halogenpærer og glødepærer, så skift til LED, så snart en pære springer. Har du allerede LED-pærer, er det kun en forholdsvis lille del af husstandens elforbrug, som kan tilskrives pærerne. 

Læs mere:  Guide til at finde den rigtige LED-pærer

 

Spareråd:

  • Har du installeret intelligent belysning, du kan fjernstyre over nettet eller en app på telefonen, så sørg for at slukke på kontakten i hjemmet, hvis du er væk i længere tid, for at mindske standbyforbruget

Derfor stiger priserne

Årsagen til prisstigningerne er flere forskellige ting

  • Mindre blæst
  • Mindre regn, hvilket betyder, at der er mindre vand i magasinerne i Sverige og især Norge, hvor der produceres meget elektricitet på vandkraftværker
  • Ukrainekrigen har givet stigende priser på olie og naturgas, og da man i Tyskland bruger gas til elproduktion mange steder, har det været dyrt at købe elektricitet på de tidspunkter, hvor vi ikke selv har kunnet producere nok i Danmark

9: Brug tørresnoren

Tørretumbleren er praktisk, men dyr i drift. Hvis du bruger tørretumbleren 100 gange om året, svarer det til et elforbrug for omkring 250 kWh. Det er en betydelig del af en husstands samlede elforbrug. Hæng i stedet tøjet ud, når det skal tørres. 

 

Kan du på ingen måde undvære at have bløde håndklæder på samme måde, som når de har fået en tørretur i tumblere, så tag håndklæderne fra tørresnoren, når de er tørre, og giv dem 10 minutter i tumbleren med kold luft. Det gør håndklæderne bløde.