Små træer er håndgribelig hjælp til klimaet

Hos de to bestyrelsesmedlemmer Jørgen Kjær Jensen og Preben Brandt Petersen, fra henholdsvis SuperBrugsen City og Kvickly Dalum i Odense, var der ikke langt fra tanke til handling, da de fik ideen om at dele bøgestiklinger ud til kunderne, for at sætte fokus på klimaet

Preben Brandt Petersen (t.v.) og Jørgen Kjær Jensen er begge tit i skoven. De holder af at gå eller løbe i naturen

Hvorfor lavede I netop Plant et træ-projektet?

»Preben og jeg havde begge meldt os til et kursus i Klimaaktivisme i Coop, og vi havde flere ideer til projekter, men vi endte med at vælge Plant et træ. For det første er det oppe i tiden lige nu, og der fældes mange træer rundtomkring på kloden. For det andet var det håndgribeligt. Det var et spørgsmål om at få købt nogen plantestiklinger, få dem pakket, få trykt et visitkort til at komme med ned i posen og så stå og dele dem ud i butikkerne,« fortæller Jørgen Kjær Jensen.
»Et træ er jo en lille CO2 støvsuger. Det er jo kun rigtig godt at kunne opfordre folk og gøre dem opmærksomme på at jo flere træer, vi planter, jo mere CO2 får vi bundet, helt gratis direkte fra luften,« fortæller Preben Brandt Petersen.
»En meget stor del af klimaproblemerne kan løses ved at plante flere træer, så hvis man udvider skovrækken i en væsentlig grad, kan man være med til at løse en stor del af problemet, det er meget tankevækkende,« tilføjer Jørgen Kjær Jensen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan tog folk imod de små stiklinger?

»De fleste syntes, at det var en rigtig god idé og ville gerne støtte det. Selvfølgelig var der nogle, der sagde, »jamen jeg bor i lejlighed«, så svarede vi, at når træet er så lille, kan man godt have det stående på altanen, eller måske kender du nogen, der har en have, hvor der er plads til et træ,« fortæller Preben Brandt Petersen.

Coops  aktivitets-pulje

Med Coops aktivitetspulje kan butikker og bestyrelser søge penge til projekter, der kan skabe dialog med kunderne eller få butikkens medlemmer til at engagere sig i forskellige projekter igennem lokale initiativer. Der er sat 1 million kroner af til puljen i 2021, og der kan søges om pengene hele året.

Hvordan bestemte I, hvilken slags træ I ville dele ud?

»Vi skulle jo holde os inden for et rimeligt budget, og bøgetræerne var til at få fat i for de penge, vi havde, i modsætning til for eksempel frugttræer, og så er bøgetræet jo Danmarks nationaltræ,« fortæller Preben Brandt Petersen.

Hvad betyder træer for jer?

»Jeg er glad for at være i naturen, og jeg er selv ret engageret i klima, det var også derfor, jeg meldte mig til aktivist-kurset i første omgang,« fortæller Preben Brandt Petersen.

Vil I gentage projektet?

»Jeg kunne generelt set godt have lyst til at prøve andre projekter, fordi jeg nu har fået blod på tanden, så hvis der opstod lignende projekter, ville jeg synes, det var spændende,« fortæller Jørgen Kjær Jensen.
»Ja, vi har allerede snakket om, at det kan være, at vi går sammen igen og prøver noget nyt«, fortæller Preben Brandt Petersen.