Står du for julemaden? Få en juleaften uden stress

Forberedelse, forberedelse, planlægning og endnu mere forberedelse. Del madlavningen op over nogle dage, og pludseligt bliver det nemt og overskueligt at få gæster til juleaften

Skriv en tidsplan ned, forbered maden i god tid og hav overskud til at klare de sidste detaljer som borddækningen juleaften. Det gælder om at have så lidt at lave som muligt i den sidste time, inden maden skal på bordet. Sådan arbejder professionelle kokke også

Gå tidligt i gang

Gå i gang med madlavningen i god tid og krydr med nogle tricks, der gør det hele lidt nemmere – og pludseligt har du tid til at hygge med familien, selvom gæsterne snart banker på døren.

21. december

  • Har du købt en frossen and, er det nu, du skal tage den ud af fryseren og lægge den i køleskabet. Den er 3-4 dage om at tø op.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

22. december

  • Ved du allerede nu, hvad du skal have på juleaften – og ved du, hvilket tøj resten af familien skal have på? Så er der nu, at du skal tjekke, om tøjet er vasket og tørret. Er det ikke, så er det i gang nu – ligger det klar på hylden, er det frem med strygejernet, så de sidste folder fjernes.
  • Forhåbentlig har du fået styr på alle julegaverne. I dag pakker du de sidste ind og tjekker, at der er gavemærker på dem alle sammen. Find også juletræspynten frem.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

23. december

  • Juletræet skal ind i huset. Måske vil du selv pynte – måske kan du få hjælp af familien. Sørg for at have pyntningen overstået inden aften, så du kan nyde juletræet en ekstra aften.



    I dag kan du også begynde at forberede maden:
  • Skræl kartoflerne, du skal bruge i morgen. Dæk dem med vand i gryden. Sæt dem koldt til du skal bruge dem igen.
  • Skal du have risalamande, så kog risengrøden nu. Skal det være ekstra nemt, så prøv Samvirkes opskrift, hvor du ikke skal røre i grøden. Husk at tilsætte vaniljestangen. Sæt grøden på køl.
  • Lav slik og konfektfade. Dæk med husholdningsfilm og sæt fadene køligt.
  • Laver du selv rødkål, så tilbered også den i dag.
  • Skal du have fyldt and eller fyldt kalkun, kan du med fordel lave fyldet i aften. 
  • Dæk bordet til i morgen.

24. december

  • Formiddag:
  • Læg gaverne under træet
  • Lav risala manden færdig. Dæk med husholdningsfilm, og sæt på køl.
  • Kog de små kartofler og pil dem, så de er klar til brunede kartofler.
  • Skal du lave Waldorfsalat, så gå gerne i gang om formiddagen. 
  • Eftermiddag:
  • Langtidssteger du, så skal du i gang allerede før middag – steger du på almindelig manér, så skal du i gang og tænde ovnen 2-3 timer, før gæsterne kommer. Læs grundigt i din opskrift.
  • Tag et bad
  • Besøg din kirke, hvis du har en julegudstjeneste på programmet over julens traditioner.
  • Træk rødvin op
  • Kort før gæsterne ankommer:
  • Kog kartofler og lun rødkålen
  • Lav de brunede kartofler
  • Stegen er færdig, og nu skal du kun lave sovsen

...og her er lidt gode tips til at komme i mål med maden

Sådan får du sværen på flæskestegen sprød

Sådan laver du perfekte, brunede kartofler

Sådan redder du sovsen til flæskestegen, hvis der er klumper i

Velbekomme - og glædelig jul!