Alle elsker airfryere - men hvorfor er airfryeren så rasende populær?
Airfryere er så populære, at der er ventetid på biblioteket, hvis du vil låne en kogebog
Går du på biblioteket, kan der være op til to års ventetid på ’Airfryer-grundbogen’, for selvom de har stakkevis af eksemplarer, er der stor rift om dem. Kan du undvære grundbogen og i stedet ’nøjes’ med en af de mange andre airfryer-kogebøger, der er udkommet de seneste år, er ventetiden ligeledes lang. For airfryeren har på ingen tid invaderet de danske køkkener, og i dag står der én i 44 % af alle danske husholdninger, viser tal fra Coop Analyse.
Airfryeren er dog ikke en helt ny opfindelse. Det første skridt til den moderne model tog William Maxson i 1944, da han udviklede en lille varmluftsovn, der kunne opvarme seks måltider samtidig til flypassagerer. I 2010 lancerede Philips første gang en airfryer, der minder om den, vi kender, til almindelige forbrugere, men der gik lidt tid, inden den blev populær, fortæller Jørn Willemann, kategorigruppechef for isenkram og bolig i Coop.
”I julen 2022 gik det op for os, at airfryeren blev en stor vare, og der kom virkelig gang i salget i foråret sidste år. Dengang gik vi og tænkte, at det nok ikke kunne blive større, men vi har flere gange været tæt på at få udsolgt af bestemte modeller, og julen sidste år var helt vild. 11 ud af de 20 mest solgte varer online i Coop var enten airfryere eller tilbehør til en airfryer.”
Selvom airfryeren således allerede er landet på køkkenbordene i mange danske hjem, tror Jørn Willemann ikke, at salget er toppet.
”Når man først er blevet glad for sin airfryer, finder man ud af, at én airfryer ikke er nok. Du kan jo ikke lave flæskesteg og lune boller i skålen samtidig, men har du en dobbelt airfryer eller to airfryere, får du hurtigt en flæskestegssandwich.”
Et af de nyeste skud på stammen er således en dobbelt airfryer, hvor man kan skifte de to skåle ud med én stor skål, så der er plads til en ”stor, jysk flæskesteg”, fortæller Jørn Willemann, der selv har tre eksemplarer derhjemme.
Airfryeren blev først populær i USA
Amerikanerne elsker ligesom danskerne airfryeren. USA er nemlig en rigtig convenience-nation, der er glad for nem og hurtig mad, og som elsker gadgets. Danskerne er også vilde med nyt isenkram i køkkenet, men det er ikke den eneste forklaring på, hvorfor salget for alvor tog fart i september 2022, fortæller Louise Byg Kongsholm, ejer af Pej Gruppen og ekspert i forbrugertendenser.
”I sensommeren for to år siden skulle strøm jo betales med guldbarrer! Vi har været gennem nogle voldsomme prisstigninger på alt fra fødevarer til strøm, og som konsekvens heraf er vi blevet mere mådeholdne. Vi lever stadig i en leveomkostningskrise. Renterne er højere, og mad er fortsat dyrere i dag end i 2019.”
Men selvom priserne på strøm er faldet til mere normale niveauer, får det ikke danskerne til at sætte airfryeren tilbage i skabet. Når Louise Byg Kongsholm vurderer, om nye ting slår igennem, handler det tit om, hvor mange bankobrikker man kan lægge på ’trendpladen’. Og har man en airfryer, kan man lægge mange, forklarer hun.
”Vi gider jo ikke bruge for meget tid på mad. Helst kun 20 minutter på aftensmaden. Tjek, det er én brik. Og så er der én brik mere: sundhed. For i en airfryer bruger du kun meget lidt fedtstof, hvis noget overhovedet.”
Airfryeren bruger også mindre strøm – det er endnu en brik – og så kan man bruge den til nærmest alting, brik nummer fire. Så er der kogebøger og hele profiler på TikTok og Instagram dedikeret til airfryer-madlavning, hvilket udløser yderligere to brikker.
”Og så er den jo nem at rengøre. Slet ikke lige så besværlig som en blender. Smoothies, friskpressede juicer og grøn grød lyder jo fristende, men kræver en masse rengøring. Man skal virkelig ville det, og det er derfor, blendere og juicere er en lille niche,” siger Louise Byg Kongsholm.
En lille niche bliver airfryeren nok ikke. I weekenden fik hendes svoger en airfryer i fødselsdagsgave, og nu ønsker hendes mor sig også én. Selv købte Louise Byg Kongsholm en airfryer for tre år siden, men hendes mand overbeviste hende om, at den ikke var pengene værd – så den blev returneret. I julen 2023 lå der så igen en airfryer under juletræet – til manden. Og han bruger den.
”Det er en fordom, at man kun spiser pommes frites. Mine teenagebørn laver mad i den, jeg bruger den ofte til aftensmad, frosne rundstykker i weekenden eller havregrød eller blødkogte æg. Men kan hurtigt få kedelige grøntsager eller rester til at blive spændende igen i en airfryer.”
Vi har tingsforstoppelse - og så passer airfryeren lige på ønskesedlen
Ønskesedler har en tendens til at være tomme. For vi mangler ingenting. Faktisk kan man næsten sige, at vi har ’tingsforstoppelse’, lyder det fra Louise Byg Kongsholm.
”Vi ønsker os restaurantbesøg, koncertbilletter og oplevelser. Og ture i biografen. Men det kan jo heller ikke blive ved, og hov: Her er en ny ting! Så nu ønsker vi os alle sammen en airfryer.”
En anden udvikling, der gør, at Louise Byg Kongsholm sagtens kan se, at airfryeren bliver ved med at være populær i modsætning til sous viden og blenderen, er måden, vi indretter os på.
”Vi bruger mindre tid på madlavning, og jeg kan sagtens forestille mig, at køkkener bliver mindre i fremtiden. Måske vil der slet ikke være en ovn i et køkken, hvis det er småt med pladsen, men i stedet er der plads til en airfryer.”
Airfryer på emballagen
Hidtil har du kunnet finde en tilberedningsvejledning til komfur, ovn og evt. mikroovn, men fra slutningen af 2024 kan du også se, hvor lang tid Coops egne varer skal have i airfryeren. I første omgang kommer der vejledning på frosne kartofler og grøntsager.