jul

Hvid jul: Hvad er chancen? Hvornår var den sidst hvid? Og hvad er definitionen?

Hvid jul! Der er ikke noget mere idyllisk, og hvert år følger vi håbefuldt prognoserne frem mod den 24. december, mens vi drømmer os tilbage til dengang, det var rigtig vinter. Sandheden er imidlertid, at hvid jul er noget af en sjældenhed herhjemme: Chancen for, at et blødt tæppe af sne dækker landet juleaften, er under 10 procent
To børn bærer et juletræ i snevejr

I gennemsnit er chancen for, at julen bliver hvid, sølle 8 procent. Men man har jo lov at håbe.

Bliver julen hvid i år? 

Om julen bliver hvid i år, er formentlig det spørgsmål, der først presser sig på, hvis du har klikket dig ind på denne artikel. Dér må vi henvise til TV2-vejrets hvid jul-barometer og DMI’s prognoser. Men glæd dig ikke for tidligt. Det ser gråt ud. 

Hvordan defineres hvid jul?

90 procent af landet skal være dækket af sne om eftermiddagen juleaften. Sådan lyder den normale definition på hvid jul. Der behøver ikke ligge store dynger af sne. Faktisk er en halv centimeter nok. Men rimfrost eller blot et drys af sne gælder altså ikke. 

Hvad er chancen i gennemsnit for hvid jul?

I gennemsnit er chancen for, at julen bliver hvid, sølle 8 procent. Julen har kun været hvid 9 gange siden år 1900 – og det betyder, at der i gennemsnit er 13 år mellem et snedækket Danmark juleaften.

Grå jul

  • I de fleste tilfælde er vejret juleaften gråt og mildt landet over. 
  • Sne lokalt – eller noget, der minder om – forekommer omkring hver 4. jul i gennemsnit.
  • Landsdækkende hvid jul forekommer mindre end hver 10. jul.   

Hvornår var julen senest hvid? 

Sidste gang, vi havde hvid jul i Danmark ud fra den normale definition, var i 2010. Præcis som man kunne ønske sig, var sneen faldet over en længere periode op til den 24. Det var imidlertid ikke fordelt ligeligt hen over landet. Mens der i Jylland nogle steder blot lå et par centimeter sne, var snedækket på Bornholm over en meter. For bornholmerne endte det endda med at blive lidt for meget af det gode, da en snestorm rasede over øen juleaften. Aftenen var generelt kold i hele landet med ned til 10 graders frost.  

Hvilke år har julen været hvid? 

1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010. Det er de 9 gange siden år 1900, hvor mindst 90% af landet har været dækket af minimum ½ cm sne juleaften.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men hvad så med 2012? Eller 2018? 

Måske husker du, at I gik til kirke i sne i 2012, eller at du og din familie lavede en snemand juledag 2018. Eller du mindes andre år, som ikke er nævnt her, hvor der lå masser af sne ude foran jeres hoveddør. Det behøver ikke at være din hukommelse, den er gal med. Senest i 2018 kunne man tale om lokal hvid jul. Her var omkring 20 procent af landet velsignet med sne. I Nordjylland op til 5 cm.

Kilde: DMI, vejr.tv2.dk, dr.dk