JulJul / Se hele temaet
Samvirke samvirke@fdb.dk

Hvordan får man sværen sprød på flæskestegen?

Hvordan får man sværen sprød på flæskestegen? Vi har spurgt 3 forskellige med forstand på sprød svær.
12. december 2006
  • Grethe Andersen, måltids- og ernæringschef Danish Meat Association:

  • »Det vigtigste er, at sværen er ridset smalt og helt ned til kødet - men ikke i kødet.
  • Derefter kommer man omhyggeligt salt ned mellem alle sværene. Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn.
  • Tænd ovnen på 200 grader og lad stegen stå i ca. 1 ½ time. Hvis sværen alligevel ikke bliver sprød, skal man ikke gå i panik.
  • Skær sværen af stegen, og del dem, så de ligger en og en. Læg dem i en bradepande, og skru ovntemperaturen op på 225 - 250 grader. Hold øje med sværene ikke bliver for mørke, og lad dem stege, til de er sprøde. Vend dem nogle gange undervejs.«

Bestyrelsen for flæskesteg. dk:

  • »Første skridt på vejen til en lækker svær består i at vende stegen med sværen ned i en bradepande med vand i bunden i ½ time.
  • Det får sværen til at åbne sig, og derefter kan man gnide godt med salt på stegen. Så steges stegen færdig, hvor man med jævne mellemrum kan overhælde sværen med væde efter egen smag.
  • Når stegen er færdig fjernes stegeskyen fra bradepanden, og sværen sættes under ovnens grill. Det er uhyre vigtigt at holde nøje øje med sværen konstant, da forskellen på en sprød og velsmagende svær og en forkullet svær er et spørgsmål om få minutter.
  • Når sværen er boblet og gylden over hele stegen, er den færdig. Det bedste resultat opnås med en svær, der er placeret vandret inde i ovnen, så sværen bliver lige sprød over hele stegen. «

Maria Larsen, ernærings- og husholdningsøkonom, madskribent bl. a. på Samvirke:

  • »For at få sprød svær, skal man først ridse sværen helt ned til kødet med ½ cm mellemrum, men undgå at ridse i selve kødet. Så gnider man groft salt omhyggeligt ned mellem alle sværene.
  • Når det er gjort, lægges stegen på en rist i en lille bradepande. Læg sammenkrøllet stanniol under stegen, så sværen ligger så lige som muligt.
  • Så hælder man ½ l vand i bradepanden og sætter stegen midt i en kold ovn. Lad stegen stå i ca. 1 ½ time i 200 grader. Steg indtil centrumtemperaturen er 55 grader.
  • Så tager man stegen ud, og hvis sværen er sprød, fortsætter man stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.
  • Hvis sværen ikke er sprød, skruer man ovnen op på 250 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Man skal huske at holde øje med, at sværen ikke bliver for mørk.«.

 

Mere om flæskesteg

Forbrug/Tema

Temaet  Jul

Artikler