Skal der ikke røres i røræg?
Samvirke viser en opskrift på røræg, hvor der skrabes i bunden af panden, og det er forkert.
Æggekage skal skrabes, men ikke røræg. Der er en grund til, at det hedder RØRæg, der skal nemlig røres i æggemassen, ikke bare skrabes.
David Gerdel, Tilst
Svar fra Mia Kristensen
I Frøken Jensens kogebog fra 1901 beskrives røræg som æg, der piskes grundigt sammen, og som laves i en flad gryde og løbende skrabes af bunden, efterhånden som de størkner, og lægges på et serveringsfad.
Men i øvrigt har hvert land sin måde at lave røræg på.
Fælles for alle opskrifter er, at de består af sammenpiskede æg - rørte æg, heraf navnet.
Cremede og bløde æg får man, når man rører meget i æggene. Laver du for eksempel røræg over vandbad under konstant omrøring, giver det supercremede røræg, som egner sig til at blive spist med det samme.
Fastere røræg får du, når du laver røræg på en stegepande og skraber med en spatel. Skrabede røræg ser flotte ud og passer godt til røget laks.
Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Professionshøjskolen Metropol. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.