Sænk kolesteroltallet: Pas på disse fødevarer

Skær ned på blandt andet smør, kød og andre fødevarer med højt indhold af mættet fedt, hvis du ønsker at nedbringe mængden af skadelig kolesterol i kroppen
En kniv ligger på en smørbakke uden låg

Smør har et højt indhold af mættet fedt. 

Mættede fedtstoffer

Mættede fedtstoffer er "de forbudte" og umættede fedtstoffer "de rigtige", hvis du gerne vil nedsætte mængden af kolesterol i blodet. Så hold dig fra de mættede fedtstoffer, der øger mængden af skadelig kolesterol. Som en tommelfingerregel kan man kende det mættede fedt på, at det bliver hårdt i køleskabet. Mættet fedt findes for eksempel i:

  • Kød og pålæg med højt fedtindhold
  • Smør og smørbart blandingsprodukt
  • Stege- og bagemargarine og svinefedt
  • Sødmælk, piskefløde, cremefraiche, ost og andre fede mejeriprodukter
  • Palmin og kokosfedt/kokosolie

Svinekød, oksekød og lammekød

Kød fra svin, køer og lam med normalt eller højt fedtindhold bør du holde dig fra. Det er nogle af de store kilder til mættet fedt i vores kost.

Kage, kiks og chips

Begræns pommes frittes, chips, kager, kiks, chokolade og flødeis til festlige lejligheder og brug kun lidt sukker i madlavningen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alkohol

For meget alkohol kan være med til at øge den skadelige kolesterol i kroppen.

Stempelkaffe

Hvis du i forvejen lider af et for højt kolesteroltal, er der en risiko for, at stempelkaffe kan forhøje tallet yderligere. Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Når ikke kaffen løber igennem et papirfilter, undlader man nemlig at udskille nogle kolesterolforhøjende stoffer, der hedder cafestol og kahweol.

Kilder: Hjerteforeningen, sundhed.dk, Region Midtjylland

Læs mere om