Sænk kolesteroltallet: Gå efter disse fødevarer

Gå efter fødevarer med umættet fedt og spis masser af frugt, grønt og fuldkorn, hvis du vil mindske niveauet af skadelig kolesterol i kroppen
Rugbrød i skiver

Rugbrød er fyldt med fibre, der kan begrænse optagelsen af kolesterol i kroppen. 

Umættede fedtstoffer

Umættede fedtstoffer er "de rigtige" og mættede "de forbudte", hvis du gerne vil nedsætte mængden af skadelig kolesterol i blodet. Man kan typisk kende det umættede fedt på, at det forbliver blødt eller flydende i køleskabet. Eksempler på fødevarer med umættet fedt er: 

  • Fede fisk som makrel, sild, laks, ørred, stenbider og hellefisk
  • Raps-, oliven-, vindruekerne- og solsikkekerneolie
  • Avokado
  • Nødder, mandler og frø 
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fuldkorn og groft brød

Havregryn eller mysli er en god måde at starte dagen på. Vælg derudover groft brød frem for lyst - allerhelst groft rugbrød. Og køb fuldkornspasta, når du køber ind til aftensmaden. Flere studier har vist, at fibre har en rigtig god virkning på sammensætningen af kolesterol, fordi fibrene kan begrænse optagelsen af kolesterol i blodbanen. Især havre og rug er forbundet med en lavere risiko for at udvikle blodpropper.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Grøntsager og frugt

Frugt og grøntsager indeholder såkaldte antioxidanter, der mindsker kolesterolets skadelige virkninger på kroppen. Så spis løs! Og undlad i øvrigt meget gerne at skrælle frugten. Det er nemlig i skrællen eller lige under, at de fleste antioxidanter sidder.

Nødder er en sund snack

Nødder og mandler er et godt alternativ til slik og andre søde sager, når du er lækkersulten. Indtag af ca. 30 g nødder dagligt beskytter mod hjerte-kar-sygdom ved blandt andet at sænke det skadelige kolesterol, viser undersøgelser. Effekten ser ud til at gælde alle typer af nødder. Men husk - de indeholder mange kalorier.

Kilde: Hjerteforeningen og Sundhed.dk

Læs mere om