Hvordan er det nu med æg og kolesterol?
Jeg læser tit, at der er utrolig meget kolesterol i æg. Jeg ved, der er lecithin i rå æggeblomme, og det er vel nærmest medicin mod for meget kolesterol- eller hvad er brevkassens mening?
Ingrid Vind Schultz, Espergærde
Svar fra Per Brændgaard
Det er rigtigt, at æg har et højt indhold af lecithin. Der er meget begrænset dokumentation for, at lecithin har en gavnlig virkning på kolesterol i blodet. Æg kan ikke bruges til at sænke kolesteroltallet, men indholdet af lecithin i æg kan måske sænke optagelsen af noget af æggets kolesterol fra tarmen ind i kroppen.
Kolesterol i maden har generelt en meget lille betydning for kolesteroltallet i blodet. Kolesterol er vigtigt for kroppen, så kroppen danner selv meget kolesterol hver dag. Hvis man spiser kolesterol fra æg eller en anden fødevare, skruer kroppen ned for sin egen produktion.
Der er individuelle forskelle på, hvordan kolesterol fra maden påvirker kolesterol i blodet. Det er fornuftigt ikke at spise mere end 3-4 æg om ugen for at være på den sikre side.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.