Sådan vasker du dine gardiner

Skånsom vask og et par tricks, når det kommer til ophængningen er ofte nok, hvis du vil have rene og pæne gardiner igen.

Rene gardiner pynter på smukke vinduer

Smukke gardiner pynter på ethvert vindue. Og rene gardiner gør udsigten endnu flottere. Når efteråret for alvor kommer, og du skal være inde, er det tid til at få gardinerne vasket. Samvirke har et par tips til, hvordan du får gardinerne rene og får dem til at hænge flot.

Vask gardinet efter anvisningerne

Gardiner er ofte lavet af lidt sartere stof end for eksempel sengetøj og t-shirts. Tjek derfor først, om der findes et vaskemærke i gardinet, inden du går i gang med at vaske. Er der et vaskemærke, skal du altid følge instruktionerne på vaskemærket.

Her kan du se, hvad vaskesymbolerne betyder

Er der ingen vaskesymboler på gardinerne, bør du ikke vaske gardiner for varmt.

Hvis du ved, hvilket stof, gardinerne er syet af, kan du afgøre, om du skal vaske dem i vaskemaskinen. Vasker du dem i vaskemaskinen, bør du bruge vaskemaskinens mest skånsomme program eller programmet til uldvask. Er gardinerne af et sart stof, bør du vaske gardinerne skånsomt og helst i badekarret i stedet for vaskemaskinen.

I vaskemaskinen bør gardinerne kun få skånsom centrifugering. Fyld aldrig maskinen mere end 2/3-dele op, når du vasker gardiner.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sarte gardiner skal vaskes i badekarret

Skal du vaske gardinerne i hånden, kan du bruge badekarret eller en stor balje. Hæld rigeligt med vand i. Husk at du skal måle på vandets temperatur. Er vandet for varmt, skader det gardinerne – er vandet for koldt, risikerer du, at vaskemidlet ikke virker.

Skvulp gardinerne langsomt frem og tilbage. Det hjælper med at løsne snavset. Er det længe siden, du har vasket gardiner, kan du gentage behandlingen for at få dem helt rene. Når du har vasket gardinerne, skal de skylles. Brug lunkent vand. Du kan også bruge bruseren til at skylle gardinerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tør dem aldrig helt i tumbleren

Gardinerne bliver pænest – og du slipper med mindre strygning af gardinerne – hvis du ikke tumbler gardinerne for hårdt. Sæt tumbleren på strygetørt-programmet. Husk i øvrigt, at det ikke er alle gardiner, som kan tåle tørring i tumbler.

Hæng gardinerne op, inden de er tørre

Nogle gardiner skal stryges, men ofte kan du spare strygningen, hvis du hænger gardinerne op, når de stadig er en anelse våde. Sæt gardinerne op i deres hægter. Fold gardinerne i de folder, som du gerne vil have.

Er der en søm i bunden af gardinet, kan du putte en 10-krone eller en 20-krone i sømmen. Vægten af mønten holder gardinet udstrakt. Når du har foldet gardinet, så fold et stykke A4-papir på den lange led. Fold papiret rundt om bunden på det foldede gardin. Klips gardinet sammen. Lad gardinerne hænge sådan i nogle dage – så holder folderne sig pænt.

Nikotin i gardinet kan vaskes væk

Bliver der røget i din hjem, sætter nikotinen sig i gardinerne. Nikotin er nemt at opløse i lunkent vand, og bliver derfor tit opløst i en almindelig vask. Er det længe siden, du har vasket gardiner, kan du tilsætte en (meget lille) smule salmiakspiritus, når du vasker, med mindre gardinet er sart. Vask altid gardinet en ekstra gang, når du har brugt salmiakspiritus.
Har det hvide gardin i stedet fået gule mærker fra solen, kan det ikke vaskes rent. Du kan kun forebygge blegningerne ved at sørge for, at dit gardin ikke altid hænger på samme måde.