Sådan undgår du plagende børn – og dermed at købe ting

Pleeeease. Må jeg få? Jeg vil ha’! Hysteriske børn i supermarkedet kan ende med flere ting i indkøbskurven, end du havde planlagt. Læs her, hvordan du kommer plageriet til livs.

Må jeg få en is? Jeg vil have en hulahopring. Må jeg ikke godt?

Når børn kaster sig hysterisk på knæ, og de andre kunder sender lange blikke, kan det være fristende at lade barnet få sin vilje.

Marion Thorning er master i konfliktmægling, sundhedsplejerske og forfatter til bogen ”Mens tid er – konfliktløsning mellem børn og voksne.” Hun forklarer, at et modtræk til børnenes plagen kan være at lege med på barnets fantasi om en bestemt ting.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Leg med på barnets fantasi

»I stedet for at sige: »Nej, det må du ikke få!«, kan man i stedet lege med på fantasien ved at sige: »Det kunne være dejligt med en is. Kan du huske i sommer, da vi fik en dejlig is i tivoli? Næste gang vi skal have is, hvilken en skal det så være?« På den måde åbner man for, at barnet kan fortælle om sine ønsker og fantasier. Det er nemlig ofte det, plageriet er udtryk for,« siger Marion Thorning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det handler om at ændre tankegangen omkring plageriet

Det kan blive en negativ cirkel, hvor børnene plager og forældrene siger nej. Og det er hverken sjovt for barnet eller forældrene.

»Som forælder er det ikke sjovt hele tiden at føle sig afvisende og sur over for barnet. Barnet synes jo heller ikke, at det er sjovt at få skældud. I stedet for at samarbejde bliver det en kamp, og det er en kedelig måde at være sammen på,« siger Marion.

»Det handler om at ændre tankegangen omkring plageriet. Måske mener barnet ikke plageriet som et krav på at få en bestemt ting lige nu og her, men sådan kan det opfattes af forældrene,« siger hun og henviser til tricket med at lege med på barnets fantasi som en måde at bryde den negative cirkel på.

Kom plageriet i forkøbet

For at undgå plageriet på indkøbsturen, kan det være en god idé at forære barnet en ting, inden det begynder at plage.»Man kan vende det til en positiv oplevelse, hvis man forinden siger til barnet: ”Jeg har besluttet, at du må vælge en ting til 10 kr.” På den måde opdager barnet, at man kan få noget helt uden at plage og være hysterisk,« forklarer Marion og understreger, at man selvfølgelig ikke skal give barnet en ting hver eneste gang bare for at undgå plageriet. Det kan være et værktøj til at ændre en dårlig og negativ stemning omkring indkøbene.

Det er altid en god idé at afstemme forventningerne til en indkøbstur. Hvis du har besluttet, at barnet ikke skal have noget, så fortæl det forinden. På den måde får barnet ingen negative overraskelser eller falske forhåbninger.

Barnet lærer, at det betaler sig

Det er naturligt, at børn giver udtryk for, hvad de ønsker sig eller synes er rart. Når en forælder giver barnet sin vilje, lærer barnet, at det kan betale sig at plage.»Hvis børn opdager, at de får, hvad de vil have, hvis de spørger 3-4 gange, lægger sig ned på gulvet og skriger, så bliver de ved. Hvis de omvendt finder ud af, at det ikke virker, så gør de det ikke,« forklarer Marion.